Decenija od noći koju Kraljevčani ne zaboravljaju

0

Kraljevo je na današnji dan pre deset godina pogodio razoran zemljotres. Potres jačine 5,4 stepena Rihterove skale, napravio je veliku štetu. Nažalost, jedan bračni par je nastradao, kada se krov urušio na njih dok su spavali, a pedesetak osoba je lakše povređeno. Ali, strah koji se tada uvukao u kosti stanovnika ovog grada, ni posle deset godina, nije nestao.

„Taj osećaj nije baš moguće rečima opisati. Iako smo svi spavali, prvo se začulo nekakvo nadolaženje nečega. I onda počinje podrhtavanje, stvara se velika buka. Sa zidova i polica pada sve. Počinje vriska dece, jurnjava ka vratima i izletanje na ulicu. Toliko toga se desilo u tom minutu“, priseća se te noći, Zorica Jovanović iz Kraljeva.

Snimci zemljotresa širom sveta, od tog 3. novembra 2010. godine, nijednog stanovnika Kraljeva, više ne ostavljaju ravnodušnim. Oštećeno je blizu 16.000 objekata, dok neposredna materijalna šteta iznosila oko 2,5 milijarde dinara. Najveći deo sanacije odrađen je za godinu dana. Uz pomoć donatora i države, umesto porušenih sagrađene su 462 nove, uglavnom montažne kuće, dok je popravljeno oko 13.000 porodičnih kuća. Konstruktivno su sanirane 32 stambene zgrade i novčano je potpomognuta popravka oko 8.500 oštećenih stanova. Pomoć od tri milijarde dinara za izgradnju novih domova i sanaciju oštećenih kuća, stanova i zgrada, u različitim iznosima i na osnovu procene štete stručnih komisija, ukupno je dobilo oko 80.000 Kraljevčana.

Obnova još nije u potpunosti završena. Izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravlje, ni posle osam godina nije završena. Pre dve godine započeta je realizacija Projekta urbane regeneracije starog radničkog naselja u Dositejevoj ulici, teško oštećenog u zemljotresu, čija sanacija prema procenama stručnjaka nije bila moguća. Projekat podrazumeva izgradnju četiri osmospratnice sa ukupno 366 stanova.

Zgrada koja nije sanirana

Posle deset godina od razornog zemljotresa koji je pogodio Kraljevo, i dalje se priča o sanaciji. Stanari jedne stambene zgrade u centru Kraljeva, kažu da gradska vlast nije ništa učinila kako bi je sačuvali. Loše stanje zgrade, koje se pogoršavalo u godinama posle zemljotresa, nateralo je jedan deo njih da napuste stanove, dok ostali žive u strahu da će im neki deo zida ili plafona otpasti u svakom trenutku.

Afera „Zemljotres“

Ljubiša Simović, bivši gradonačelnik Kraljeva i još 15 optuženih za malverzacije tokom izgradnje kuća posle zemljotresa 2010. godine, oslobođeno je optužbi. Prema presudi Višeg suda u Kraljevu, investitor odnosno Grad Kraljevo dužan je da optuženom izvođačima radova plati oko 19 miliona dinara.

Montažne kuće spasile mnoge porodice

Bojan Belopavlović iz Bapskog Polja kod Kraljeva, dobio je novu montažnu kuću, jer je stara pretrpela velika oštećenja, kaže da sećanje na taj 3. novembar 2010. godine i dalje ne bledi.

„Često pomislimo da li se to može ponoviti i kojim intenzitetom. Naša ćerka je tada bila mala pa se i ne seća puno, ali verujem da bi se sada sigurno potresla da se kojim slučajem zemljotres ponovi. Najvažnije je da je sve prošlo dobro i da imamo siguran krov nad glavom. Montažne kuće su puno izdržljivije na potrese, ali nikad se ne zna šta nas čeka. Priroda je to i sa njom se ne treba igrati“, kaže Bojan.

 

Share.

Comments are closed.