Žive u strahu da će ih manji potres zatrpati

0

Posle deset godina od razornog zemljotresa koji je pogodio Kraljevo, i dalje se priča o sanaciji. Stanari jedne stambene zgrade u centru Kraljeva, kažu da gradska vlast nije ništa učinila kako bi je sačuvali. Loše stanje zgrade, koje se pogoršavalo u godinama posle zemljotresa, nateralo je jedan deo njih da napuste stanove, dok ostali žive u strahu da će im neki deo zida ili plafona otpasti u svakom trenutku.

Stanari zgrade u Jug Bogdanovoj ulici u Kraljevu, koju su još Nemci započeli da zidaju za vreme Drugog svetskog rata, a gradnja završena 1947. godine, kažu da su jedina u koju gradska vlast nije uložila ništa za sanaciju. A kako izgleda danas, najbolje ilustruju fotografije. Fasade skoro da nema više, krov koji prokišnjava, vlaga je u podrumima i zidovima, a pukotine su sve šire.

„Niko nije hteo da nam izađe u susret. Obraćali smo se svim vlastima. Sadašnja nije htela ni da nas primi na razgovor. Jednostavno, nemaju para za našu zgradu“, kaže Zlata Vasiljević, jedna od stanarki zgrade.

Vukman Rakočević, zamenik gradonačelnika Kraljeva kaže da su posle zemljotresa 2010. godine, na području grada ukupno 32 stambene zgrade ušle u proces rekontrukcije. Ali, ne i pomenuta zgrada, stara blizu 80 godina.

„Komisije za procenu štete u objektima kolektivnog stanovanja, konstatovale su da zgrada nije bila ni tada, a ni sada konstruktivno oštećena. Odnosno nije bila iznad Prvog stepena oštećenja. I to se može videti u zapisniku koji je sačinjen. Prema tadašnjim važećim kriterijumima, ona nije mogla da uđe u program rekonstruktivne sanacije, zato što je bila statički bezbedna“, kaže Rakočević.

Rakočević tvrdi da ako bi komisija sastavljena od inženjera, i danas izašla da proceni ovu zgradu, utvrdila bi da je ona statički bezbedna. Međutim, u zapisniku o proveri stanja koji je upravnik zgrade uradio pre dve godine, piše da su temelji u lošem stanju, da su noseći stubovi rastrešeni, da je stanje međuspratne konstrukcije loše, da je stepenište rasklimano, krovna konstrukcija trula… U tom izveštaju, praktično piše da su svi delovi zgrade u lošem stanju.

„Mislim da svi stanari žive u nekom strahu kada uveče odu na spavanje. Jer, ne znamo kada zgrada može da se sruši. Zemljotres jačine 2 stepena po Rihteru, mislim da bi srušio zgradu. Dovoljno je da malo duže sedite na klupi ispred zgrade i videćete kako malter sa nje otpada“, priča Mirjana Jovović.

Iz gradske vlasti su rekli da će primiti na razgovor stanare pomenute zgrade, kako bi u „perspektivi pronašli neko rešenje“. Jedno od njih je da se uključe u projekat subvencionisanja stambenih jedinica. Polovinu projekta sanacije bi snosio grad, dok bi drugi deo morali da obezbede stanari.

 

Share.

Comments are closed.