Deca u grupama na nastavu, uz obavezno nošenje maske

0

Polovini od ukupnog broja učenika, prema preporukama ministarstva prosvete, dozvoljno je da ima nastavu u toku jedne smene. Razredi su podeljeni u dve grupe, a u svakoj će biti od 10 do 15 učenika. U vremenu kada jedna grupa završi sa nastavom, obaviće se kompletna dezinfekcija učionice, i tek tada druga može da započne nastavu. Roditelji su obavezi da deci obezbede maske koje će nositi dok traje nastava.

Početak školske godine donosi potpune novine za sve. I za decu, roditelje, ali nastavnike. Nastava će se odvijati u grupama, uz obavezno nošenje maske. Časovi će trajati 30 minuta, pa će učenici u proseku u školi biti oko dva i po sata. Praktično, reč je o kombinovanom modelu, prema kojem će se nastava odvijati u školi, uz korišćenje onlajn vežbe. S tim što će se provera znanja izvoditi u školama.

„Polovina od ukupnog broja đaka, a to je u našem slučaju oko 200, ići će na nastavu u jednoj smeni. Odeljenja smo podelili u grupe A i B. Pa će tako, u prvoj smeni biti A grupe nižih i 5. i 6. razreda, a u drugoj smeni B grupe nižih i 7. i 8. razreda. Razredi od 5. do 8. se smenjuju po danima. Tako će A grupa u toku nedelje ići ponedeljkom, sredom i petkom, a B grupa utorkom i četvrtkom, a onda će se sledeće nedelje rotirati“, objašnjava Jelena Stefanović, direktorka OŠ „Živan Maričić“ iz Kraljeva.

Direktorka Jelena Stefanović

Prema njenim rečima, u pauzama između dve smene, uradiće se kompletna dezinfekcija prostora, odnosno učionica. Stefanović kaže da škola ima potpunu autonomiju kada je reč o tome koliko će vremena potrošiti na dezinfekciju. Sredstva obezbeđuju škole, kao i zaštitne maske za nastavno i pomoćno osoblje.

„Najviše polemike i jeste bilo oko nošenja maske. Obavezno je nošenje, ali moram da napomenem da dete može da spusti masku sa lica ukoliko ćuti i samo sluša nastavu. Zatim, neće ići sva deca u isto vreme na veliki odmor, jer je raspored klizni i ne poklapa se odmorima. Kolektivni sportovi nisu dozvoljeni, kao ni grupno pevanje na času muzičkog“, kaže direktorka Stefanović.

Prostorija za izolaciju

U slučaju da učenik dobije povišenu temperaturu ili pokaže simptome koji liče na infekciju, dete će se odmah izolovati u prostoriju koja je za to namenjena. Zatim se obaveštavaju roditelji, kako bi došli u školu i preuzeli dete.

„Roditelji su obavešteni kako da se ponašaju. Znači, njihova je odgovornost da detetu pre polaska u školu izmere temperaturu, ili da ukoliko primete da se dete ne oseća dobro, odluče da ga ostave kod kuće“, kaže Stefanović.

Đaci prvaci kreću u školu 31. avgusta

Svečanog prijema đaka prvaka ove godine, tradicionalno 1. septembra neće biti već oni, zajedno sa đacima petog, praktično krenuti u školu poslednjeg dana avgusta, odnosno u ponedeljak 31. Razlog je upoznavanje dece i roditelja sa učiteljima i razrednim starešinama.

 

Share.

Comments are closed.