Planinari se izgubili kod Magliča jer po mraku nisu mogli da pronađu stazu

0

Dva planinara koja su se izgubila na planini Stolovi u subotu uveče, u blizini Magliča kod Kraljeva, pronađena su u nedelju ujutru, posle šest nakon što su uputuili poziv pa pomoć. Akciju spašavanja je uspešno sprovela Gorska služba spašavanja

– Pronađeni su oko 4 sata ujutru. Oni nisu bili povređeni, izgubili su se u mraku na grebenu kod Magliča. Ali, imali napunjene baterije na telefonima. Međutium, nisu mogli da se snađu po mrklom mraku, niti smo u takvim uslovima mogli da ih navedemo na stazu, pa smo krenuli u potragu – objasnili su iz GSS.

Reč je o dvojici momaka starosti 32 godine iz Beograda, rekreativcima, koji su odlučili da pešače do planine Stolovi.

S obzirom da nisu bili u top formi, njihovo penjanje je trajalo znatno duže, nego što bi inače bilo potrebno da se od Magliča stigne do vrha Stolova. Ali, kada su se vraćali, počeo je da pada mrak, i izgubili su planinarsku stazu.

– Pokušavali su da pronađu znakove, ali bezuspešno. Sreća je da su imali pune baterije za mobilni, ali ostajali su bez vode i hrane. Posle pređenih 25 kilometara došli su iznad pruge i Ibra, u blizini Magliča, ali nisu mogli da siđu. Pozvali su GSS da dođemo po njih, jer su mogli svoje živote da rizikuju, pokušavajući da se spuste po mraku – ispričao je Nedeljko Pešterac, načelnik stanice GSS u Kruševcu.

On kaže da je odmah čim je dobio poziv krenuo sa dvojicom kolega iz Kruševca, i sve vreme su bili na vezi sa planinarima.

– Sreća, pa je signal za mobilni bio dobar. Poslali su nam svoju GPS lokaciju i to je praktično bilo najbitnije kako bi mi došli do njih. Momci nisu imali iskustva u planinarenju i nisu znali šta treba da rade u ovakvim situacijama. Nije im bilo svejedno, ali bili su veoma pribrani – objašnjava ovaj spasilac.

Iz GSS napominju da bi svi koji krenu o ovakva planinarenja, trebalo da se dobro informišu o terenu na koji idu. Takođe, potrebno je da sa sobom nose najpotrebniju opremu.

 

Share.

Comments are closed.