Kako je broj zaraženih u Kraljevu sa 108 spao na 9

0

Kada je Zavod za javno zdravlje iz Kraljeva, pre dva dana objavio dnevni izveštaj, prema kojem je testirano samo 45 osoba, što je u odnosu na prethodne dane, značajno manji broj, odmah je bilo jasno da se nešto dešava ili sa testovima ili sa statistikom. Jer, broj osoba koje su se u toku dana javljale u kovid ambulante i dalje je bio iznad 100.

Broj obrađenih uzoraka koji je Zavod predstavljao svakog dana, u poslednje dve nedelje, kretao se između 100 i 140. A procenat pozitivnih je bio između 50 i 80 odsto. A onda, u izveštajima u poslednja dva dana, značajno je smanjen broj testiranih osoba, ali i pozitvnih. Tako je u poslednjem izveštaju pisalo da su testirane 62, a da je pozitivno bilo 9 osoba.

Broj kontrolnih testova u Kraljevu u odnosu na pacijente koji se prvi put testiraju, značajno veći, saznaje nova.rs. To je u najvećoj meri uticalo na to da se u poslednjih nekoliko dana, bar kada je reč o statistici, smanji broj pozitivnih na teritoriji Kraljeva.

„Ako minimalno testiramo bolesne koji prvi put dođu, onda će ovi kontrolni da pokažu „stanje“. Najveći problem je što ljudi dolaze više puta u toku dana, po par dana za redom da se testiraju, jer nije poznato da li će u toku jedne smene u kovid ambulanti biti testova. A kada stigne, onda ih je malo, i mnogo pacijenata bude vraćeno kućama. Zbog toga mora obezbeđenje da bude prisutno uvek. Neki pozovu telefonom da provere, a kada dođu, onda saznaju da su testovi potrošeni. Veoma haotična situacija“, kaže izvor iz bolnice.

Jedna od informacija koja se pojavila jeste da će Veterinarski specijalistički institut (VSI) iz Kraljeva prestati da analizira uzorke na prisustvo koronvirusa. Iako nema zvaničnog objašnjenja zbog čega bi se prestalo sa analizama, saznali smo da u kovid ambulanti u Kraljevu, briseve već pakuju u epruvete koje idu u neku od beogradskih laboratorija.

„Još u petak se počelo sa otpremanjem briseva u epruvete koje su označene da idu za Beograd“, kaže izvor iz bolnice u Kraljevu.

Veterinarski institut (VSI) iz Kraljeva je početkom jula, ponovo je započeo sa analizama briseva na koronavirus, kako bi se obradili uzorci sa područja Kraljeva, Novog Pazara i Kosovske Mitrovice. Jer, u tom trenutku Novi Pazar je bio žarište infekcije koronavirusom, a Kraljevo je pretilo da postane, što se i dogodilo pre dve nedelje.

Share.

Comments are closed.