Živimo u 21. veku, a zvanična adresa nam je Romsko naselje

0

Meštani sela Gračac kod Vrnjačke Banje, romske nacionalnosti, smatraju da su diskriminisani zbog toga što im je u ličnim dokumentima naziv adrese Romsko naselje. Zbog toga su prošle godine podneli peticiju kojom su tražili da se izmeni naziv. I predlog je prihvaćen, ali u dokumentima im i dalje piše Romsko naselje.

U septembru prošle godine Skupštini opštine Vrnjačka Banja, upućena je incijativa građana iz sela Gračac za izmenu naziva ulice „Romska“ u „Micka Nikolića“. Istog meseca, na održanoj sednici, zvanično je i usvojen predlog. Ali, u ličnim dokumentima, izmene ne postoje. Oni se i dalje vode kao žitelji Romskog naselja.

Iz mesne zajednice sela Gračac, koja praktično i daje predloge za imenovanje ili preimenovanje ulica, kažu da je prošle godine njen naziv promenjen, i da se više ne zove Romsko naselje. Ali, u dokumentima, tačnije u pasošima, izvađenim ove godine, i dalje piše Romsko naselje.

Meštani kažu da se osećaju kao da su doživeli „getoizaciju“. Kažu da pojedinim, starijim meštanima još uvek u lekarskim nalazima piše i Cigan mala.

– Ako u 21. veku svi Romi žive u jednom naselju, i to još mora da bude navedeno, onda smatram da je reč o čistoj diskriminaciji. Da recimo u ovom naselju žive samo Srbi, da li bi se onda zvalo Romsko naselje? Ne bi! Imalo bi neko normalno ime, kao što smo i mi tražili, recimo u Micka Nikolića. Bitno je da se ne vodimo da živimo u Romskom, jer smo diskriminisani – kaže Srđan Pengić iz ovog naselja.

U lekarskim nalazima piše i Cigan Mala

Kako smo saznali, odluka o preminovanju ulice je prosleđena i Službi za katastar nepokretnosti, koji je izvršio izmenu naziva ulica. Međutim, u zvaničnim dokumentima i dalje piše Romsko naselje.

Iz opštine Vrnjačka Banja kažu, da je problem nastao zbog toga jer u tom naselju nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi.

– Problem sa nazivom ulice u ličnim dokumentima građana iz te ulice dolazi iz činjenice da u tom delu naseljenog mesta nisu rešeni svi imovinsko pravni odnosi, iz raznih razloga i nije se  moglo dokumentovati vlasništvo nad objektima, a problem ne može rešiti lokalna samouprava obzirom da se lična dokumenta izdaju u policijskoj stanici – rečeno nam je u Opštinskoj upravi u Vrnjačkoj Banji.

Iz ove lokalne samouprave kažu da su kontaktirali i katastar i policiju i da očekuju rešavanje ovog problema.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.