Vrnjačka Banja gradi gondolu do Goča

0

Vrnjačka Banja se sprema da realizuje jedan potpuno novi projekat. Reč je o gradnji panoramske gondole. Gondola dužine 4,8 kilometara radila bi tokom cele godine, a u realizaciju projekta neophodno je uložiti oko osam miliona evra. Rukovodstvo Vrnjačke Banje najavljuje da bi to bila atrakcija i isplativa investicija.

Gradnje panoramske gondole je najavljena kako bi se turistička ponuda obogatila sadržajem na obližnjoj planini Goč. Kako ističu iz opštine Vrnjačka Banja, ceo projekat bi finansirala Vlada Srbije. Ali, njihova ideja je da se gondola sagradi kroz partnerstvo sa firmama iz Kine, jer iz ove zemlje sve više turista posećuje Vrnjačku Banju.

– Razgovarali smo sa kompanijama koje se isključivo bave gradnjama i eksploatacijom gondola. S druge strane smo razgovarali i sa Vladom Srbije i ubačeni smo u projekat razvoja infrastrukture do 2025. godine, i očekujemo da će on biti definisan u toku ove godine i finansiran u potpunosti od Vlade Srbije – kaže Boban Đurović, predsednik opštine.

Međutim, ovde se nameće pitanje njene isplativosti. Jer, zbog toga što skijališe na Goču nije uređeno, a prošle godine je bilo i zabranjeno korišćenje staze, gondola neće imati svrhu da se koristi preko cele godine.

– Zamišljena je da radi 365 dana i to jeste ono što će je krasiti. Svake godine imamo registrovanih 400.000 gostiju. I svako će poželeti da se odveze gondolom, barem u jednom danu do Goča – rekao je Đurović.

Pogled sa Goča ka Vrnjačkoj Banji

Dok se pojedini meštani i turisti raduju gondoli, ima i onih koji misle da ta investicija nije dobra.

– Mislim da to nije isplativa investicija. Preskupo je to za Banju, a pitanje kada će se taj uloženo novac vratiti u budžet – kaže Miroslav Vidović iz Vrnjačke Banje.

– Pa to bi bilo fantastično. Ja sam došla iz Smedereva, i privi put  sam ovde. Mislim da bi se svako vozio tom gondolom – objašnjava Mirjana Vranić.

A da država puno novca ulaže u Vrnjačku Banju potvrdio je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. On je izjavio da se model razvoja Vrnjačke Banje kao destinacije u kojoj su privatna ulaganja ispratila investicije države, pokazao najuspešnijim i naveo da je ministarstvo u prethodne četiri godine uložilo oko 190 miliona dinara za unapređenje turističke infrastrukture.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.