Gust dim i dalje oko Studenice, vatra lokalizovana

0

Požar koji je u petak oko podneva izbio u selu Dolac blizu manastira Studenica, a zatim i još jedan koji je bukuo na Kopaoniku stavljeni su pod kontrolu i na sreću, nema povređenih. Požar se proširio na oko 50 hektara borove šume.

– Sve je pod kontrolom. Nema povređenih i nema ugroženih objekata – potvrdili su iz Sektora za vanredne situacije.

Podsećamo, požar nije ugrozio srednjovekovni manastir Studenicu udaljenog oko pet kilometara, ali se potpomognuta snažnim vetrom brzo širio prema kućama u zaseoku Dolac zbog čega je preventivno evakuisano šest domaćinstava.

Vatrogasci su imali brojne intervencije jer je u toku jučerašnjeg dana bilo 17 različitih požara. Morali su da intervenišu i iznad rudarske varošice Ušće u Ibarskoj klisuri, gde je požar zahvatio oko 10 hektara šume i niskog rastinja, kao i na još nekoliko lokacija na teritoriji Kraljeva. U gašenju učestvuju svi pripadnici vatrogasno-spasilačke jedinice sa svim raspoloživim vozilima.

Uzrok požara koji je izbio u petak na Kopaoniku nije poznat, ali se nezvanično smatra, kako se navodi u saopštenju Gorske službe spašavanja da ga je izazvao pad strujnog voda sa dalekovoda koji je srušio olujni vetar. I ovaj požar je u toku noći stavljen pod kontrolu.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.