Lokalni ombudsman traži ocenu zakonitosti uvođenja vanrednog stanja

0

Ivan Petrović, zamenik zaštitnika građana u Kraljevu, podneo je ustavnom sudu inicijativu za utvrđivanje ustavnosti i zakonitosti uvođenja vanrednog stanja. Petrović smatra da su odluke neustavne i nezakonite, jer se pandemija ili epidemija zaraznih bolesti po izričitoj zakonskoj osnovi smatra elementarnom nepogodom, zbog koje se proglašava vanredna situacija, a ne vanredno stanje.

Odluka o uvođenju vanrednog stanja obrazložena je time da ne postoji mogućnost sastajanja narodne skupštine, jer je to onemogućeno na osnovu naredbe o zabrani okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru koja je doneta 21. marta. Zamenik zaštnika građana u Kraljevu, Ivan Petrović kaže da je naredba o zabrani okupljanja doneta tek šest dana nakon uvođenja vanrednog stanja.

– Zbog toga je Skupština bila dužna, odnosno ne može nijedan podzakonski akt da je spreči da zaseda tokom vanrednog stanja, da se sastane i bez poziva shodno ustavu. S druge strane je bila dužna da se u roku od 48 sati sastane i da se potvrdi odluka o uvođenju vanrednog stanja. I to je trebalo da uradi najkasnije do 17. marta – izjavio je Petrović.

Petrović objašnjava da je umesto vanrednog stanja država morala da donese odluku u uvođenju vanredne situacije. On je napomenuo da na predlog epidemioloških struka, ministar zdravlja je trebalo da donese naredbu o zabrani kretanja i da proglasi pojavu epidemije zarazne bolesti.

– S obzirom da mi imamo zakone koji regulišu takve situacije, mislim da nije trebala da se napravi ovakva greška. Ali, kada je elementarna nepogoda zakonski izričito propisana, odnosno na koji način se reguliše, opet je trebalo uvesti vanrednu sitaciju kao blažu meru – rekao je ovaj zamenik ombudsmana u Kraljevu.

Osim nekoliko udruženja koja su takođe tražila da se ustavni sud izjasni i oceni da li je bilo protivustavno uvesti vanredno stanje, nijedan organ u Srbiji, pa čak ni republički zaštitnik građana nisu zatražili ocenu ustavnosti.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.