U Merkuru 120 mesta za zaražene medicinare, vojnike i policajce

0

U specijalnu bolnicu „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji počeli su da stižu prvi pacijenti – zdravstveni radnici, pripadnici MUP-a i Vojske Srbije, koji su zaraženi lakšim oblikom virusa korona tokom vršenja radne obaveze. U naredna dva dana očekuje se da oko 120 zdravstvenih radnika, policije i vojske, bude hospitalizovano u „Merkuru“.

Iz Specijalne bolnice „Merkur“ kažu da su prošle nedelje dobili dopis Vlade Srbije da će biti jedna od bolnica za oporavak pacijenata, nakon čega su se, u dogovoru sa epidemiolozima, organizovali. Planirano je da svako bude u svojoj sobi, kako bi se ostvarilo što manje kontakata, pa je broj pacijenata smanjen gotovo za trećinu, budući da je kapacitet „Merkura“ 350 mesta.

Jedna od soba za pacijente

Direktor Dejan Stanojević kaže da su osmišljeni putevi za medicinsko osoblje, pomoćno osoblje i pacijente. Kaže i da postoji i poseban ulaz za ostale koji neće dolaziti u kontakt sa pacijentima. Prama njegovim rečima, zaposleni će raditi u timovima – pet timova po tri lekara i šest sestara, i pet timova sa po tri konobara i dve spremačice, koji će, pod punom opremom, raditi u smenama od po šest sati.

Na naše pitanje da li će ostaviti ekonomske posledice to što će u bolnici biti zaražene osobe, Stanojević kaže da će „Merkur“ kada prođe epidemija biti dezinfikovan prema svim propisima.

– Kao što svi znate, ovaj virus ne može da traje večno, mi ćemo da ga, ja mislim, kompletno saniramo. Za mesec, mesec i po dana Vrnjačka Banja kao jedna destinacija i svi ovi hoteli mislim da će biti opet spremni, među njima i Merkur – kaže Stanojević.

Upućivanje u bolnicu se vrši po teritorijalnom principu i preko nadležnih Zavoda za javno zdravlje.

Share.

Comments are closed.