Prvi su otkrili virus ptičjeg gripa, a sada ih je država angažovala i za korona virus

0

„Bili smo spremni za ovakvu vrstu testiranja, jer imamo iskustvo u radu sa velikim serijama uzoraka. Po odluci ministarstva poljoprivrede, referentna smo ustanova u Srbiji za ptičji grip i za još neke bolesti“, kaže Mišo Kolarević, direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo.

Veterinarski specijalistički institut (VSI) Kraljevo obavljaće testiranja uzoraka na KOVID-19. Dnevni kapacitet laboratorija je par stotina uzoraka, ali to zavisi od potreba samog terena. Uzorke će dopremati Zavodi za javno zdravlje sa teritorije ukupno pet okruga, Zlatiborskog, Moravičkog, Rasinskog, Šumadijskog i Raškog okruga.

– Već smo imali saznanja da se nešto slično dogodilo i u par zemalja u Evropi. Imamo dobru saradnju sa više laboratorija u nekoliko zemalja, i tako smo saznali da je recimo jedna veterinarska laboratorija u Italiji počela da radi proširena testiranja zbog većeg broja pacijenata – objašnjava Kolarević.

Zaposleni u VSI su potpuno obučeni i spremni za ovo testiranje, a kako je istakao direktor Mišo Kolarević, iza njih je i višegodišnje iskustvo u radu sa infektivnim agensima i metodom koja je predviđena kada su u pitanju uzorci na korona virus.

– Doduše, ovde imamo specifičnu situaciju, jer je virus jako kontagiozan, tako da samo laboratoriju morali da dodatno pripremimo, zbog bezbednosnih i sugurnosnih mera, kako bi smo zaštitili i osoblje i okolinu – dodaje direktor VSI.

Moguće je testirati nekoliko stotina uzoraka dnevno

Sam postupak u laboratoriji, prema rečima Kolarevića, trajaće par sati, ali treba uzeti u obzir razuđenost područja, tako da će rezultati biti u 24 sata.  Ono što je takođe veoma važno, testova ima dovoljno, a u slučaju eventualne potrebe biće ih još dopremljene.

– Nijedan uzorak neće biti na čekanju. U skladu sa prilivom uzoraka biće usklađen i rad. Epidemiološke službe će uzimati briseve i dostavljati u naš institute, a mi ćemo onda da testiramo. Očekujemo da testiramo dnevno nekoliko stotina uzoraka, ali smo spremni da zadovoljimo potrebe epidemioloških službi sa ovih područja. Uzorci će nam biti dostavljani pod šifrom i mi ćemo ih tako i vraćati, a Zavodi za javno zdravlje će nakon toga obaveštavati javnost – rekao je Kolarević.

VSI je međunarodna referentna ustanova

Veterinarski specijalistički institut „Kraljevo“ poseduje zvanično ovlašćenje za izvođenje analiza i superanaliza uzoraka na ptičiji grip i atipičnu kugu živine. Kraljevački institut je praktično naša nacionalna referentna laboratorija i preko nje se odvija saradnja Srbije sa EU i Međunarodnom organizacijom za zdravstvenu zaštitu životinja u domenu suzbijanja živinskih bolesti.

Masovna obuka za uzimanje briseva

Zavodi za javno zdravlje započeli su obuke medicinskih sestara, za uzimanje uzoraka kod pacijenata u cilju spremnosti za masovno testiranje. U Veterinarskom institutu već je testirano nekoliko desetina uzoraka.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.