Sindikati traže drakonske kazne za napade na zdravstvene radnike

0

Sindikati lekara i farmaceuta Srbije, i sindikati medicinskih sestara i tehničara traže pooštravanje krivičnog zakonika u delu koji se odnosi na napade na zaposlene u zdravstvu. Prema njihovom mišljenju, tužilaštvo bi moralo da se obaveže da svaki napad na zdravstvenog radnika goni po službenoj dužnosti. Ali, kako su istakli, ministarstvo zdravlja takvu inicijativu još uvek nije uputilo ministarstvu pravde.

U poslednjem slučaju napada na medicinsko osoblje u Hitnoj službi u Kraljevu, tužilaštvo nije uvidelo da postoje elementi krivičnog dela. Tehničarima koje je napao pripadnik žandarmerije, sada samo ostaje da svoja prava potraže u privatnoj tužbi. Sindikati lekara i farmaceuta i medicinskih tehničara i sestara, kažu da inicijativa za pooštravanje kazni za napad na medicinsko osoblje, odnosno za izmene krivičnog zakonika postoji još od 2016. godine.

– Zašto je zvanično prijavljenih napada na zdravsvene radnike, od tri do pet? Taj broj se mora pomnožiti sa najmanje deset. Kada dođete do toga da je dnevno pedeset napada na zdravstvene radnike, morali bi da kažemo da je to kritična situacija – rekao je Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Panić kaže da je njihova inicijativa usmerena ka donošenju drakonskih kazni za napade na medicinsko osoblje. Jer, prema njihovim saznanjima nepostoji nijedna presuda za napad.

– Imamo veliku priču o napadima, ali na kraju nema sudskog procesa niti epiloga, a to je kazna. Adekvatno sproveden proces i kazna bi počinioce kojima pada na pamet da ugrožavaju zdravstvene radnike na radnom mestu, ne razmišljajući o svojim rođacima i komšijama, odnosno građanima koji će zatražiti pomoć odmah iza toga – kaže Panić.

Sindikat medicinskih tehničara i sestara se oglasio povodom statusa službenog lica. Oni smatraju da to nije nešto što treba da bude najbitnije u ovom trenutku. Kažu da je ta tema interesantna i nešto što pije vodu, ali da ona sa sobom povlači i prevelike obaveze zaposlenih.

– Želimo da ukažemo na probleme koji su doveli do toga da se sve pokrenute procedure i teme i dalje drže u fiokama i predstavljaju mrtvo slovo na papiru – izjavio je Jovica Miljković iz Sindikata sestara i tehničara.

Napadnuti tehničari u Hitnoj službi u Kraljevu, ispričali su da su dvojica muškaraca najpre verbalno napali doktorku koja je pomagala ženi u svesnom, ali veoma alkoholisanom stanju i koja nije bila životno ugrožena. Njih dvojica su zadobili više udaraca od napadača, od kojih jedan žandarm, što se i vidi na snimcima sigurnosnih kamera.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.