Vejavica i vetar prave problem na Kopaoniku, zavejani putevi oko Rudna

0

Sneg koji od subote intenzivno pada na Kopaoniku praćen olujnim vetrom, dostigao je visinu od 70 centimetara. Iako je put od Brzeća ka Kopaoniku prohodan kolona vozila je kilometarska. Oko 200 gostiju na planini Rudno je u problemu, jer su putevi koji od nekoliko pansiona na ovoj planini vode do centra sela, zavejani.

Zbog jake magle vidljivost je na Kopaoniki smanjena na 100 metara, a jak vetar, čiji udari dostižu brzinu od 70 kilometara na sat, stvara snežne nanose praveći probleme i putarima i vozačima kojih je zbog smene gostiju na Kopaoniku veliki broj.

Ekipe zimske službe „Kruševac puta“ su na terenu, rade na raščišćavanju, a zbog nesavesnih vozača, koji put planine kreću bez zimske opreme i lanaca, dolazi do povremenih zastoja. Na putu od Brzeća ka Kopaoniku prohodan kolona vozila je kilometarska, a saobraćaj se usporeno odvija.

Traktor čisti prolaz automobilima na Rudnu

Na terenu su i tri snegočistača preduzeća za puteve „Novi Pazar put“ koji pokrivaju prilaze Kopaoniku iz opštine Raška. Najviše problema ima na putu Rudnica – Kopaonik, u vikend naselju, gde je uklanjanje snega izuzetno otežano zbog parkiranih auta.

Putari upozoravaju i na veliki broj vozača koji ne koriste adekvatnu zimsku opremu i dodatno otežavaju saobraćaj Golija – Rudno. Na Rudnu je zavejano više od 200 ljudi od kojih je veliki broj gostiju koji su na odmoru. Duva jak vetar a nanosi dostižu visinu od jednog metra. Zavejan je i put koji od Rudna vodi do Ibarske magistrale.

– Sneg je poprilično napadao od prošle noći. Sami se snalazimo kako bi očistili prilazni put. Ali, zbog mećave koja stvara snežne nanose, ni traktor ne može da očisti put. Buldožer, inače danima nije prolazio putem. A samo mi trenutno imamo oko 20 gostiju – kaže Slađana Milikić Sretović iz Pansiona Nebo na Rudnu.

 

Share.

Comments are closed.