Prvi let sa Morave odložen, za Beč kažu 17. decembra

0

Let „Er Srbije“ za Beč sa kraljevačkog Aerodroma „Morava“ koji je bio zakan za 3. decembar, otkazan je, jer aerodrom još nije ispunio uslove za bezbedno sletanje i poletanje aviona. Let, na novootvorenoj liniji za Beč, koji je trebalo da se obavi, bio je najavljen kao prvi sa ovog aerodroma.

Pre dve nedelje Vlada Srbije objavila je u službenom glasniku svoju odluku po kojoj će se u periodu od 1. decembra ove godine do 31. decembra 2021. godine tri puta nedeljno obavljati subvencionisani redovan avio-prevoz na liniji Kraljevo-Beč-Kraljevo. Ali, već prvi let morao je biti otkazan jer aerodrom ne ispunjava uslove za sletanje i poletanje aviona.

Vlada Srbije je odobrila ministarstvu odbrane 155 miliona dinara za dodatne radove na aerodromu. Kako je objašnjeno, radovi su bili nužni da bi se dobila dozvola Direktorata civilnog vazduhoplovstva za dužinu piste, letenje u uslovima smanjene vidljivosti i aktiviranje sistema svetlosnog obeležavanja Aerodroma „Morava“.

Ovih dana pored aerodroma i oko piste ubrzano se podrezuju grane na drveću i seku pojedina stabla, uklanjaju razni građevinski objekti i zemljane prepreke u širini od 150 metara s jedne i druge strane piste, raščišćava nisko rastinje. To se sve radi da bi piloti mogli da vide svetlosnu signalizaciju koje do sada nije bilo i koja se tek ugrađuje, kao što se i proširuje zaustavna staza. To je sve ono što je do sada sprečavalo Direktorat za civilno vazduhoplovstvo Srbije da izda trajnu dozvolu aerodromu „Morava“ i zbog čega nije bilo dozvoljeno sletanje i poletanje aviona.

Er Srbija je saopštila da od srede praktično počinje prodaju karata za letove između Kraljeva i Beča preko agencija i Kontakt centra Er Srbije. Prvi let sa aerodroma Morava ka austrijskoj prestonici biće obavljen 17. decembra.

– Linija za Beč funkcionisaće tokom cele godine, dva puta nedeljno tokom zime i tri puta nedeljno preko leta, dok će linija za Solun koja se planira od marta sledeće godine biti sezonska, sa dva leta nedeljno tokom leta. Er Srbija će ka obe destinacije iz Kraljeva leteti tri puta nedeljno regionalnim ATR72 turboprop avionom – navodi se u saopštenju Er Srbije.

Share.

Comments are closed.