Kraljevčanin u timu koiji je pronašao fosil majmuna u Srbiji

0

Paleontološki tim Prirodnjačkog muzeja u Beogradu otkrio je prve ostatke fosilnih majmuna sa teritorije Srbije, u selu Riđake u blizini Šapca. Reč je prvim pronađenim ostacima izumrlih primata Paradolichopithecus iz porodice majmuna Starog sveta.

Koliko je otkriće bitno, govori i podatak da je opis nalaza objavljen u časopisu „Journal of Human Evolution“. Međunarodni naučni tim koji je došao do ovako važnog otkrića činili su Predrag Radović iz Narodnog muzeja u Kraljevu, Džošua Lindal i Mirjana Roksandić sa Univerziteta u Vinipegu u Kanadi, Zoran Marković i Sanja Alaburić iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.

Kako je objasnio Predrag Radović, reč je o zubima vrste Paradolichopithecus pronađenih na lokalitetu Riđake, a koji su slični zubima današnjih makakija, ali su bili znatno veći.

– Kada pominjemo majmune, onda to znači da govorimo o nekim toplim krajevima. Sama činjenica da su pre tri miliona godina živeli na teritoriji današnje Srbije, predstavlja sliku jednog egzotičnog sveta kakav danas ne postoji. Na istom lokalitetu su recimo pronađeni i ostaci tapira – objašnjava Radović.

Pronađeni zubi, kutnjaci, poprilično su veliki, što govori da se radilo o velikoj vrsti majmuna, poput današnjeg najvećeg pavijana. Inače, slični ostaci su pronađeni i u nekim okolnim zemljama, ali prema rečima Radovića, reč je o mlađim vrstama u odnosu na ovu koja je pronađena na lokalitetu Riđake kod Šapca.

Pronađeni zubi majmuna na lokalitetu kod Šapca

– Pliocenska epoha je još uvek bila relativno topla i vlažna sa šumama ispresecanih travnatim regionima. Nakon nje nastupila su prva ledena doba pleistocenske epohe. Stepe su zamenile šume, i promenilo se i stanište životinja. Tada su se recimo pojavili runasti mamuti na ovim prostorima – kaže Radović.

Lokalitet Riđake kod Šapca je veoma bogat sitnim ostacima sisara. Reč je o hiljadama ostataka, najčešće zuba, jer se oni najbolje očuvaju zbog tvrdoće. Inače, lokalitet je tek početak istraživanja, a onda će laboratorijskim ispitivanjem utvrditi koje su sve životinje bile zastupljene tokom pliocena na ovim prostorima.

– Ako znamo da su preci čoveka pre dva miliona godina napustili prostor današnje Afrike, onda nam govori da su majmuni čije smo ostatke pronašli, živeli pre toga. Na prostoru Srbije do sada nismo imali mnogo nalazaka kičmenjaka koji se vezuju upravo za epohu pliocena. Smatramo da će tek prava otkrića sa ovog lokaliteta da uslede – rekao je Predrag Radović.

Ostaci kita pronađeni u Beogradu

Radi se o ostacima koji su još tridesetih godina prošlog veka, pronađeni u Belim Vodama kod Beograda. Samo deo toga je tada publikovan, dok ostatak nije objavljen sve do prošle godine. Materijal u vidu fosilizovanih kičmenih pršljenova kita čuva se u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu. Prošle godine, Predrag Radović i Pavel Gol’din (ukrajinski Institut za zoologiju u Kijevu) publikovali su te ostatke i pokazali da se radi o malom kitu usanu koji je živeo pre nekih 12 miliona godina u praistorijskom moru Paratetisa, u narodu poznatom kao Panonsko more.

Izvor. Srbija video

Share.

Comments are closed.