Protest zbog odbijanja rasprave o moratorijumu na MHE

0

Građanska inicijativa“ „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“ danas je prikazala izložbu fotografija na otvorenom, ispred ulaza u Skupštinu grada, pod nazivom „Ranjene reke Kraljeva i Srbije“. Povod je odbijanje Gradskog veća u Kraljevu da se na današnjoj sednici raspravlja o zabrani izgradnje mini hidroelektrana na području Kraljeva.

Inicijativa je ovim performansom htela da skrene pažnju odbornika skupštine na odluku Gradskog veća na kojoj je svih prisutnih devet članova veća bilo uzdržano na predlog odborničke grupe „Lokalni front“ da se na današnjoj sednici Skupštine Kraljeva, raspravlja o Odluci o moratorijumu na izgradnju malih hidroelektrana na teritoriji Kraljeva.

Građanska inicijativa“ „Sačuvajmo planinske reke Kraljeva“ je, inače, sarađivala sa odborničkom grupom „Lokalni front“ na izradi predloga Odluke o moratorijumu na izgradnju malih hidroelektrana na teritoriji grada Kraljeva.

– Čak deset čistih planinskih reka na teritoriji Kraljeva uništeno izgradnjom MHE. Veliki broj je izgrađen na zakonom zaštićenim posebnim staništima riba, na samim rubovima zaštićenih područja, kao i u samim zaštićenim područjima. Sve su uništile deo prirode i potpunog presušivanja tokova – rekao je Nebojša Kovandžić, predstavnik inicijative.

On kaže da su većnici rekli da nisu nadležni da donose takvu odluku, i da je cilj bio da se pokaže koliko je važno da svest ljudi kod nas proradi.

– Ovo je vrlo važno za naš grad i zato smo doneli fotografije da pokažemo koliko su bili nadležni kada su uništili sve reke. I ovo nije slučaj samo sa rekama Kraljeva već i sa mnogim drugim u Srbiji. Jel ovo što se radi prirodi je nedopustivo – kazao je Kovandžić.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.