U štetu od poplava uračunati i gubici firmi

0

U Izveštaju osim štete na stambenim, poljoprivrednim i infrastrukturnim objektima na području Kraljeva, uračunati su i gubici privrednih subjekata koji zbog poplave nekoliko dana nisu mogli da obavljaju svoju delatnost, što je izazvalo pomenuti gubitak. Ovako je Izveštaj o šteti od poplava na sednici Gradskog veća pojasnio gradonačelnik Kraljeva.

Ukupna šteta od junskih poplava u kraljevačkom kraju, sa ukalkulisanim privrednim gubicima, iznosi oko dve milijarde dinara. Osamdeset procenata onih koji su pretrpeli štetu na svojim objektima dobili su pomoć Vlade Republike Srbije, preostalo je još dvadeset procenata, s obzirom da postoji određeni broj žalbi.

– Po završetku procedure, i ovi građani koji budu ispunili uslove, dobiće pomoć – kaže Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Terzić očekuje pomoć Vlade Srbije. Kaže da je lokalna samouprava već dobila 114 miliona dinara za regulaciju vodotokova prvog reda i pritoka Zapadne Morave.

– Domaćinstva primaju pomoć, a u saradnji sa Vladom i predsednikom Srbije, očekujemo još veća finansijska sredstva kako bismo rešili infrastrukturna pitanja. Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta je gotovo završilo sva merenja neophodna za projektovanje mostova. Čim Institut za puteve završi projekte, krećemo u izgradnju – napominje Terzić.

Na osnovu Uredbe Vlade Srbije, za prvu kategoriju oštećenja na stambenim objektima predviđena je isplata državne pomoći od 120.000 dinara, za drugu kategoriju 200.000, za treću 250.000, za četvrtu 350.000, a za petu kategoriju 600.000 dinara, dok je za šestu, najtežu kategoriju koja predviđa rušenje oštećenog objekta predviđena posebno utvrđena novčana pomoć.

Kuće u Ulici Miroslava Andrića u naselju Ribnica u Kraljevu potpuno su stradale u junskim poplavama. Čak pet kuća imalo je totalnu štetu, a stanovnici su morali da se isele. Nameštaj, podovi i zidovi potpuno su bili uništeni. Pojedini još nisu renovirali kuće, a jesen se bliži.

– Dva meseca nam je trajala agonija jer nam je poplava bukvalno sve uništila. Kada se voda povukla sve stvari smo morali da bacimo. Spavali smo na dušecima. I onda počinje isčekivanje pomoći. Skoro dva meseca smo čekali da nam uplate 200.000 dinara. I još se nismo „zakrpili“. Ostao nam je laminat i nedostaje nam neki nameštaj. Para nemamo više. Možda nam neko dodeli stari nameštaj – priča za „Srbija video“ Željko Merdović iz Ribnice.

Zanimljivo je da su pod vodom bila kraljevačka naselja koji nisu bila poplavljena ni 2014. godine, a upravo su ona najviše stradala u ovim junskim poplavama.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.