Hologram Sv. Save u manastiru Studenica

0

Zahvaljujući novim tehnologijama, posetioci manastira Studenica sada mogu da vide nastajanja i izgradnju, interaktivne freske, sve najvažnije informacije o manastiru, ali i obraćanje Svetog Save. Kako piše u bogato urađenoj monografiji koja prati ovaj projekat, razlog je činjenica da je Studenica na Uneskovoj listi zaštićenih spomenika svetske kulturne baštine, ali još više zbog njenog simboličnog statusa „majke srpskih crkava”.

Manastir Studenica je izabran za pilot-fazu projekta u okviru koje je izvršena digitalna nadgradnja manastirskog kompleksa i kreirana savremena postavka. Tako je pod pokroviteljstvom ministarstva pravde i episkopije Žičke, realizovan projekat “Digitalna Studenica”. Pomoću novih medija i tehnologija kreirana je interaktivna, obrazovno-informaciona platforma koja na zanimljiv i inoventan način predstavlja znamenitostii i kulturno-istorijsko nasleđe ovog manastirskog kompleksa. Sav sadržaj ponuđen je na čak osam jezika, srpskom, engleskom, ruskom, kineskom, nemačkom, francuskom, italijanskom i japanskom.

Katarina Grujović Brković, turistički vodič, kaže za “Srbija video” da je projekat savršen i pravi magnet za posetioce.

Hologram u Savinoj trpezariji

– Svi se oduševe kad vide kako to izgleda. Posebno je pogodan za turiste sa dalekog istoka, kao recimo iz Kine i Japana, jer je njima naša istorija strana i teška za razumevanje. U Savinoj trpezariji, uz hologramsku predstavu Sv. Save, jednostavnije im je približiti srpski srednji vek. Predstava je odlično urađena i prati je divna naracija, koja nas usmerava na pravi hrišćanski ispravan život – priča Katarina, napominjući da skoro svi posetioci žele da imaju fotografiju sa Sv. Savom.

Drugi segment je hologramska gradnja Bogorodičine crkve od temelja do krova, takođe praćena naracijom. I to je dosta dobro odrađeno, ali je posetiocima nekako manje zanimljiva u odnosu na hologram Sv. Save.

– Na severnom zidu ove crkve nalaze se najstariji sačuvani arhitektonski crteži kod nas. Posetioci ih i ne vide dok im neko od monaha ili vodiča ne pokaže. Zahvaljujući ovom projektu crteži su vidljivi – objašnjava Grujović Brković.

Tako se u autentičnom zdanju trpezarije iz vremena Save Nemanjića, prvog studeničkog igumana radoznali posetioci zadužbine iz 13. veka, upoznaju ne samo sa istorijom, već i svim kulturnim vrednostima starih više od osam vekova.

– Navikavamo se na postojanje ove postavke koja je urađena u tehnologiji proširene stvarnosti. Jako su dobre reakcije ljudi koji posete ovo mesto, turista, vernika. Može mnogo da se nauči za kratko vreme – rekao je Tihon Rakićević, iguman manastira Studenice.

Kako radi digitalna mapa

Na mapi manastira označene su pozicije sa sadržajem u proširenoj stvarnosti. Potrebno je preuzeti i instalirati aplikaciju Holograd za iOS / Android mobilne telefone, odabrati sekciju Studenica. Kada preuzmite sadržaj, uperite kameru prema info tabli, sunčanom satu, stranicama kataloga i eksponatima u trpezariji Svetog Save.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.