Kraljevčanin u njujorškom svetu bankarstva: Migranti su najefikasniji kanali za transfer znanja!

0

Kraljevčanin Nemanja Stevanović, sa svega 26 godina otišao je u Njujork da se bavi korporativnim bankarstvom. Nemanja, koji je već pet godina poprilično uspešan u bankarskom poslu, ustvari samo je jedan od nemalobrojnih stanovnika Srbije koji danas predstavljaju talas tzv. Savremene radne migracije.

– Obrazovanje stečeno u Srbiji u velikoj meri jeste bilo bitno, ali uz napomenu da je pored formalnog univerzitetskog obrazovanja značajno konstantno učenje i unapređivanje veština. Sa jedne strane imate tehnološke promene i inovacije, dok sa druge strane imate prirodan dolazak novih generacija sa svežijim znanjima. Tako da je neophodno održavati korak sa promenama koje se ubrzavaju – otkriva za „Srbija video“ Nemanja Stevanović.

Najjednostavnije objašnjeno, Nemanja se bavi poslovnom i finansijskom analizom preduzeća koja bi trebalo da rezultira odlukom o odobravanju bankarske pozajmice.

– Značajan deo svog vremena posvećujem praćenju trendova u industrijskim granama u kojima ta preduzeća posluju uključujući konkurentnost grane, tehnološke promene, uticaj regulacije na poslovanje tih preduzeća. Posebna pažnja se poklanja kvalitetu uprave i njenoj sposobnosti da jasno formuliše i uspešno sprovede poslovne ciljeve – kaže Stevanović.

Nemanja sa Edvardom Altmanom, profesorom i poznatim svetskim ekonomistom

Ispričao nam je da su kada je došao u Njujork, kolege u banci već bile upoznate sa njegovim prethodnim iskustvom. Ali mišljenja je da je za njih bilo zanimljivo da dobiju novog člana tima iz Srbije.

– Zbog veličine zemlje i ekonomije, Amerikanci nemaju izraženu potrebu da govore strane jezike i iz tog razloga imaju posebno poštovanje prema strancima koji dolaze sa dobrim poznavanjem jezika i njihove kulture. Pokazali su iskrenu spremnost da podele svoja znanja sa mnom, ali i da usvoje predloge sa moje strane – priseća se Nemanja trenutaka kada je došao u SAD.

Na naše pitanje da li je moguće još više napredovati i ući u samu bankarsku elitu, Stevanović kaže da je to veoma kompleksno pitanje, jer uvek postoje nevidljivi zidovi i prepreke.

– Verujem da je migracija dvosmerna ulica i da se često zanemaruje da su migranti jedan od najefikasnijih kanala za transfer znanja. Imao sam prilike da upoznam veliki broj ljudi, kako Amerikanaca tako i stranaca, koji jedan deo karijere provedu u Njujorku i posle određenog vremena donesu odluku da svoja znanja i iskustva primene u matičnim zemljama. A Amerikanci se pak odlučuju da podižu porodice u mirnijim delovima zemlje – kaže Nemanja, naglašavajući da je Njujork takav grad da je u njemu vrlo teško naići na diskriminaciju.

Nemanja već pet godina živi u Njujorku. Kaže da je početni period bio izuzetno intenzivan, ali tada su mu uzbuđenje i adrenalin bili saveznici u savladavanju tih izazova. Zanimljivo je da je jedan period života proveo na Menhetnu.

– Na moje pozitivno iznenađenje, „gravitacija“ života se pomerila sa Menhetna ka Bruklinu i drugim delovima Njujorka. Moja prvobitna adresa je bila na Menhetnu, ali sa protokom vremena sam shvatio da sam od svih delova Menhetna izabrao najmanje zanimljiv. Posle kupovine bicikla odlučio da mi je potreban stan u kome ima mesta za oboje – objasnio nam je kroz osmeh ovaj Kraljevčanin.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.