Radno vreme aerodroma „Morava“ samo dva sata nedeljno

0

U Službenom glasniku Srbije objavljeno je radno vreme civilnih aerodroma u našoj zemlji. Pored Nikole Tesle koji je otvoren non stop i Niškog koji radi šest dana u nedelji, pojavilo se i radno vreme aerodroma Morava. Prema planu koji će važiti do kraja oktobra, ovaj treći međunarodni aerodrom biće otvoren za letove samo sredom i to u periodu od 12 do 14 sati.

– Radimo na razvoju aerodroma Konstantin Veliki u Nišu, i otvorili smo civilno-vojni aerodrom Morava kod Kraljeva, tako da danas Srbija, odnosno njeni građani imaju čak tri aerodrome – rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić nekoliko dana nakon svečanog otvaranja aerodroma Morava. Time je najavila funkcionisanje vazdušnog civilnog saobraćaja u Srbiji. I nije ništa netačno rekla. Aerodrom Morava i jeste uvršten u plan letenja. Ali samo sredom i to dva sata, od 12 do 14 sati.

– Objavljivanje ograničenog radnog vremena je regulatorna stvar. Oni ne mogu da objave radno vreme koje aerodrom i sadašnje službe zaista ne mogu da opsluže – kaže Petar Vojinović urednik portala „Tango Six“.

Vojinović kaže da je radno vreme nije toliko bitno koliko jeste to koje će kompanije sletati na Moravu. On smatra da ovaj aerodrom jedinu šansu ima u ceni opsluživanja, ali ne isključuje da će mu Nikola Tesla biti konkurencija.

– Ima konkurenciju. Geografski, veoma je blizu beogradskog aerodroma, koji u teoriji veliki hendikep Moravi da on može da zaživi. Jer, Beograd je veoma blizu. Ono što je moguće da se dogodi i to ne bih isključio, jeste dolazak „low cost“ avio kompanija koje će da „zabodu“ zastavicu i rezervišu svoje prisustvo – objašnjava urednik portala „Tango Six“.

Aerodrom Morava je i zvanično dobio međunarodnu licencu. Ali, avioni tipa Boing 737 ni u predviđeno radno vreme, a to je sredom od 12 do 14 sati neće moći da sleću, jer pista nije u potpunosti spremna. Trenutno je moguće da sa Morave saobraćaju samo ATR modeli aviona.

Na aerodromu je trenutno zaposleno 37 radnika, uglavnom iz Kraljeva i Čačka. Radnici su kako smo saznali, prošli osnovnu obuku na aerodromu u Nišu, ali im tek predstoji dodatna obuka kako bi dobili zvanične sertifikate. Inače, odabir kandidata izvršen je u martu ove godine, a zanimljivo je da je preduzeće “Aerodromi Srbije” u saradnji sa NSZ prijavljivanje za posao obavilo bez prethodno raspisanog konkursa.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.