Umesto 75, nadvožnjak u Kraljevu rekonstruišu 475 dana

0

Rekonstrukcija nadvožnjaka, koji je jedini izlaz iz Kraljeva ka Ibarskoj magistrali, i preko kojeg dnevno prođe 10.000 vozila, traje još od aprila 2018. godine. Iako iz „Puteva Srbije“ najavljuju da će on biti pušten u saobraćaj polovinom jula, slike sa gradilišta pokazuju sasvim suprotno.

Svakodnevni saobraćajni kolaps na raskrsnici ispred nadvožnjaka i kilometarske kolone u samo jednoj mogućoj ulici na izlazu iz Kraljeva, slika je koja traje već godinu i četiri meseca. I već prvog dana izmenjenog saobraćaja došlo je do očekivanog kolapsa u saobraćaju. Kamioni i šleperi kojima je bio zabranjen saobraćaj kroz Kraljevo, sada moraju da koriste Ulicu Vojvode Stepe, jer je to jedini izlaz ka Ibarskoj magistrali.

– Događa se da se stvore ogromne kolone. Nama koji živimo u Kraljevu, i svakodnevno milimo kroz ovaj deo grada ne bi li ga prošli teško pada. Ne mogu ni da zamislim kako je recimo porodici koja je sa malom decom krenula na crnogorsko primorje – kaže za „Srbija video“ Ivan Mirković iz obližnjeg Naselja Higijenski zavod.

Na početku radova uloženo je više od 60 miliona dinara, a rekonstrukcija je trebala da bude završena polovinom prošlog leta. Tako su obećavali u lokalnoj samoupravi i „Putevima Srbije“ koji su izvođači radova. Ali, od tada nije prošlo predviđenih 75, već 475 dana.

Zatvoren od aprila 2018. godine

– Očekivani završetak radova na rekonstrukciji nadvožnjaka 15. jul 2019. godine. Radovi su produženi zbog nepredviđenih i obimnijih oštećenja koja nisu mogla biti predviđena projektom sanacije, kao i nepovoljnih vremenskih uslova. Sva oštećenja koja budu nastala na saobraćajnicama kojima je vođen saobraćaj tokom radova biće sanirana. Ukupna vrednost radova iznosi oko 127 miliona dinara bez PDV-a – navodi se u saopštenju „Puteva Srbije“.

Međutim, slika govori mnogo više od odgovora iz „Puteva Srbije“. Na gradilištu tek po koji radnik, a trenutna situacija uopšte ne obećava da će od 15. jula ovuda saobraćati vozila. Na osnovu ovog odgovora, možemo zaključiti da se rok radova na rekonstrukciji nije samo produžio čak šest puta, već se i cena izvođenja duplirala.

– Smatram da rekonstrukcija nadvožnjaka predugo traje. Iz tog razloga smo se i više puta obraćali „Putevima Srbije“ i ministarstvu građevine – rekao je kratko za „Srbija video“ Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Kolone vozila u Vojvode Stepe

Nadvožnjak je 1988. godine izgradila nekadašnja građevinska firma „Kablar“ iz Kraljeva, a finansirali su ga zajedno opština Kraljevo i država. Od tada, punih 30 godina, skoro nikakvih radova nije bilo na ovom nadvožnjaku. A u koliko je lošem stanju govori i podatak da su svi noseći stubovi bili oštećeni.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.