Ispovest napadnutog bolničara: Ubo me na dva centimetra od srca

0

Za deset dana zabeležena su tri napada na lekarsko osoblje bolnice u Kraljevu. Poslednji je mogao biti fatalan za bolničara Stefana Tomića. Njega je nožem u jednom kraljevačkom lokalu ubo bivši pacijent psihijatrije. Tomić je za „Srbija video“ ispričao da mu je mladić prišao, poručio kako će sve sa psihijatrije da pobije, izvadio nož i ubo ga na 2 centimetra od srca.

Kraljevačka policija posle sedam dana potrage uhapsila je 21-godišnjeg M.M. koji je Tomića ubo nožem. Kako je ispričao, napadač je Tomiću pre dve nedelje prišao u jednom lokalu, i pitao ga da li može na trenutak da izađe.

Tomić je presrećan jer je ostao živ

– Izašao sam napolje i momak me je upitao da li ga znam. Odgovorio sam mu da ga ne znam, misleći sve vreme da je on neko ko me poznaje iz grada. Onda je on skočio i počeo da viče kako će sve nas sa psihijatrije da pobije, a da će meni da izvadi srce. Počeo je da izvlači nož i da me napada. Uspeo sam da ga izbegnem par puta ali me je onda ubo. Na smao dva od srca i tri centimetra od pluća – rekao je Tomić.

 

Stefan je tek kad se oporavljao u bolnici saznao da je napadač proveo samo dva dana na psihijatriji, i to zbog alkoholisanosti. Kaže da je presrećan što je živ, ali nam je rekao i d aje njegova karijera fitnes instruktora zauvek završena

Srđan Ranković, član Odbora za bezbednost i zdravlje na radu zaposlenih u Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu kaže da su se za samo deset dana desila tri napada. Dva na doktore na hirurško-prijemnom odeljenju i poslednji na bolničara Tomića.

– Bolnica nema adekvatnu službu obezbeđenja koja bi mogla da vas zaštiti. Ako pozovete policiju, oni se ne mogu stvoriti u bolnici za sekundu. Jedino rešenje je da se angažuje privatno obezbeđenje ili da u krugu bolnice konstantno bude pristna policija – kaže Ranković.

Iz sindikata lekara i farmaceuta Srbije kažu da Kraljevo nije usamljeni slučaj i da su napadi prisutni u bolnicama širom Srbije. Prema njihovom mišljenju, u poslednje tri godine, od slučaja ubistva medicinske sestre u Šapcu, komisija za bezbednost zaposlenih u zdravstvu nije ništa uradila.

– Komisija se u poslednje dve godine sastala možda tri puta. Nije preduzeto ništa što je dogovoreno na prvobitnom sastanku. A dogovor je bio da se novim Krivičnim zakonikom javni tužilac obaveže postupa po službenoj dužnosti kada se dogode napadi na zdravstvene radnike – napominje Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

Iz Sindikata lekara i farmaceuta kažu da Krivičnim zakonikom moraju da se povećaju kazne za napade na zdravstvene radnike, u odnosu na kazne koje se izriču običnim građanima.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.