Nagrada “Jefimijin vez” pripala pesnikinji Gordani Đilas (video)

0

Trodnevna manifestacija „Jefimijini dani“ posvećena prvoj srpskoj pesnikinji Jefimiji i ženi stvaraocu, svečano je završena u četvrtak uveče u manastiru Ljubostinja kod Trstenika.

Na manifestaciji koja se održava od 1971. godine u čast Jefimije, prve srpske pesnikinje, dodeljena je pesnička nagrada „Jefimijin vez“. Nagrada 32. po redu, pripala je pesnikinji Gordani Đilas.

– Prema Jefimiji imam poseban odnos, još od mog početka bavljenja poezijom. Ona je bila jedna od prvih pesnikinja u Srbiji, i to mi je ulivalo nadu da i ja kao žena mogu to da budem. Njena odmerenost i snaga pesničke reči, koja danas pleni kao i pre 600 godina prosto je zadivljujuća – rekla je Gordana Đilas nakon dodele nagrade.

Milovan Antić iz Odbora za kulturu u Trsteniku rekao je da su “Jefimijini dani” najvažnija manifestacija u Trsteniku, ali i u Srbiji, zato što je tema žensko stvaralaštvo.

– Za opštinu Trstenik ovo mnogo znači, pre svega za razvoj kulture i očuvanje tradicije. Jer, Jefimija je prva srpska pesnikinja, i velika nam je čast da obeležavamo njene dane – rekao je Antić, dodajući da je u tri dana koliko je trajala manifestacija praktično „Srbija bila u Trsteniku“.

Despotica Jelena se posle smrti muža despota Uglješe Mrnjavčevića zamonašila u manastiru Ljubostinja i dobila ime Jefimija. Svoj život i rad je posvetila manastiru i umetnosti.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.