Šteta od poplava na području Kraljeva veća nego 2014. godine

0

Najteža situacija, kada je reč o poplavljenima, i dalje je na području Kraljeva. Bilans – preko 500 objekata poplavljeno, evakuisano oko 150 osoba, porušeno 16 lokalnih mostova i 20 seoskih putava u prekidu. Iako se Zapadna Morava izlila u svom priobalju, i dalje najveća opasnost preti od potoka i kanala, jer Morava više ne može da prihvati toliku količinu vode.

Kraljevu su u ovom trenutku napotrebnije pumpe za vodu. Jer, to je jedini način da se iz poplavljenih kuća, pogona i dvorišta ispumpa voda. Najteža situacija zabeležena je u naseljima Grdica i Adrani, dok se voda povukla iz sela Sirča, nakon što je bujica za samo nekoliko sati napravila ogromnu štetu.

Spasioci su sve vreme bili prisutni u Grdici

Koliko je poplava bila iznenadila sve, pokazuje i primer Aleksandra Ilića iz Grdice koji se krenuo kući s posla gazeći u pola metra vode.

– Bez čizama sam krenuo, jer nemam a niko mi nije dao ništa. Živim nedaleko odavde i nisam se evakuisao jer nisam ni bio kući. Bio sam na poslu – rekao je Aleksandar Ilić.

Rade Bukumirić iz Adrana kaže da je voda poplavila celo prizemlje i da su sav parket i nameštaj uništeni.

– Nevererovatno je da smo bili poplavljeni za svega 20 minuta. Ja to u životu, a imam 70 godina, tako nešto nisam doživeo“, kaže Rade Bukumirić iz Adrana.

Stradali parket i nameštaj – Rade Bukumirić

Ali, prava drama odigrala se u porodici Veličković u Adranima kod Kraljeva. Milenko sa suprugom i troje dece spas od poplave je potražio na spratu porodične kuće. Iako u kući nema ni vode ni struje, oni odbijaju da budu evakuisani, jer nemaju gde da odu.

– Pokušali smo nešto da spasimo, ali ništa nismo mogli. Decu smo spasili. Nemamo kuda da idemo. Došli su da me sa decom i suprugom izvedu, ali mi nemamo gde da idemo“, kaže kroz suze Milenko.

Porodica Veličković

Veličkovićima su pumpe najpotrebnije, jer jedino tako mogu da izbace ogromnu količinu vode. Ali, ova porodica nema ni vodu ni struju, a zalihe hrane skoro da su pri kraju.

– Nešto mora da se što pre uradi. Moram da spasim decu od infekcije i zaraza. Ja samo bos mogu da se krećem kroz vodu“, kaže Veličković.

Industrijska zona u Kraljevu u kojoj se nalazi veliki broj kraljevačkih preduzeća, potpuno je poplavljena. U selu Adrani pod vodom je i seosko groblje.

Za tačne procene je još rano. Ali, nezvanično se pominje da je sigurno veća nego nakon poplava 2014. godine.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.