Bujični potoci i zapušeni kanali za nekoliko sati poplavili Kraljevo

0

Zbog velike količine kiše koja je počela da pada u noći između nedelje i ponedeljka, za vrlo kratko vreme nadošle su sve reke i potoci u kraljevačkom kraju, a najviše problema napravili su bujični vodotokovi i zapušene atmosferske kanalizacije u prigradskim naseljima. U Kraljevu, Vrnjačkoj Banji i Trsteniku proglašena je vanredna situacija.

Tako su se u pomoravskom selu Sirča kod Kraljeva izlili bujični potoci, pa je oko stotinu domaćinstava potpuno pod vodom, kao i voćnjaci, bašte, plastenici i nekoliko desetina hektara plodnih oranica.

Selo Sirča – stotinak domaćinstava poplavljeno

– Voda je ušla u obe kuće, letnju kujnu, štalu, a baštu i plastenik je sve odnela. Ne mogu da izbacim blato iz štale. Ovo nikada nije bilo. Taj potok sa obližnjeg brada nas je poplavio. Negde oko 3 sata izjutra je počela provala oblaka i posle sat vremena je počela da nailazi nekakva žuta voda. Za čas posla nas je poplavila – priča Miroslav Jeremić iz Sirče.

Kataklizma – progovorio je jedan od meštana Sirče kojeg smo zatekli kako metlom pokušava da skrene vodu koja mu se kao potok slivala u dvorište.

– Odjednom je došla reka. Poplavila sve i ušla u kuće. Poslednji put se nešto slično dogodilo još davnih 70-ih godina – priseća se Stanoje Bulatović iz Sirče.

Pet osoba evakuisano je zbog poplava tokom noći u okolini Kraljeva i Čačka, a autobus sa 15 osoba se zbog obilnih padavina zaglavio na putu Kraljevo-Kragujevac. Na sreću, posle nekog vremena je izvučen.

Zbog bujice i atmosferskih voda poplavljene se i kuće u prigradskim naseljima Kovači i Ribnica, u selima Oplanići, Popovići i jednom delu Adrana i Grdice.

Osim u Kraljevu, problema je bilo i u Trsteniku gde je pala ogromna količina padavina. U ovim gradovima proglašena je vanredna sitacija.

Vodostaj Ibra je u ponedeljak porastao za oko pola metra, ali još nema opasnosti od izlivanja. Rizično je u slivu Jošanice, Raške, Bjelice i Zapadne Morave. Odroni su učestali na magistralnom putu Kraljevo – Raška, kao i na regionalnom putu Biljanovac-Jošanička Banja. Reka Raška izlila se na par lokacija i poplavila useve i bašte. Potoci koji su nadošli zbog obilnih padavina tokom noći, poplavili su veliki broj bašta i useva na teritoriji opštine.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.