Započeli štrajk glađu jer ne žele da im vaspitač bude premešten

0

Grupa učenika koji stanuju u Domu učenika srednjih škola u Kraljevu, stupila je u ponedeljak u štrajk glađu. Kažu da odbijaju obroke iz kuhinje, a razlog je nesvakidašnji. Oni traže da njihov vaspitač Goran Bulatović ne bude premešten na novo radno mesto u Studentskom domu. Dok direktor Dragutin Karanović smatra da je učenicima izmanipulisao vaspitač, Bulatović smatra da je premeštaj kazna, jer je javno govorio o nasilju nad jednim učenikom koje se dogodilo krajem prošle godine u jednoj od soba Doma učenika.

Grupa od dvadesetak učenika Treće godine, odlučila je da noć između ponedeljka i utorka provede u holu Doma učenika, na stolicama, uz odbijanje obroka iz kuhinje. Kažu da kada su pre nekoliko dana saznali da će njihov vaspitač Goran Bulatović biti premešten na drugo radno mesto i u drugi dom, odlučili da započnu štrajk glađu, ne bi li uticali na rukovodstvo Doma da promeni odluku.

– Mi smo sa Goranom dobri prijatelji. On nam predstavlja autoritet. Zajedno smo od Prve godine srednje škole, i sad nam zaista ne bi odgovaralo da nam dođe novi vaspitač. Smatramo da je Bulatović najbolji vaspitač u Domu i da svoj posao obavlja na nivou – kaže Viktor Joksić, jedna od učenika iz grupe.Goran Tucaković, roditelj jednog od đaka grupe koja je stupila u štrajk, odlučio je da se solidariše učenicima i kaže da će biti sa njima sve vreme u štrajku.

– Bulatović je dobio premeštaj bez ikakvog razloga. Takva odluka direktora me toliko iritirala da sam i ja odlučio da sa njima stupim u štrajk – rekao nam je ovaj otac.

Vaspitač Goran Bulatović izjavio je da nije želeo da prihvati premeštaj na novo radno mesto, jer smatra da je to kazna zato što je javnosti ukazao na slučaj nasilja koje se dogodilo krajem prošle godine.

– Kada su neki to nazivali incidentom, ja sam poslao dopis ministru prosvete i nazvao to nabrutalnijim činom nasilja koje sam video i koje je nažalost gledala i cela Srbija – objasnio je Bulatović.

Dragutin Karanović, direktor Doma učenika nije želeo da govori javno, uz obrazloženje da mu je potrebna dozvola koju nije dobio. Ali, pokazao na je dokumentaciju celog slučaja. Karanović tvrdi da je razlog Bulatovićevog premeštaja, njegovo zdravstveno stanje. Naime, Karanović kaže da je Bulatović podneo zahtev u kojem je tražio da se zbog zdravstvenih problema oslobodi noćnog rada i dežurstava. Ali, s obzirom da vaspitač mora da obavlja i te poslove, i posle konsultacija sa relevatnom ustanova, odlučio je da ga premesti u Studenstki dom u Kraljevu.

Ministarstvo: Vaspitač neće biti vraćen, a direktor će biti smenjen

Iz ministarstva prosvete kažu da je Goran Bulatović tražio status invalida druge kategorije od inspekcije rada, što mu je i odobreno. Na taj način više nije mogao da obavlja funkciju profesora-vaspitača u domu sa grupom, jer nije u mogućnosti da radi tokom noći i prekovremeno.

– Kako to deci nije objašnjeno na pravi način, već im je rečeno da gube vaspitača, smatramo da je došlo do izvesne manipulacije decom. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će se potruditi da nađe najbolji način da gospodin Bulatović ima izvesne pedagoške kontakte sa budućim profesorom-vaspitačem koji će da ga nasledi, kao i sa decom u domu. Istovremeno, moraće da prihvati da radi administrativne poslove koje, zbog svog zdravstvenog stanja, jedino može i da radi. S obzirom na to da direktor Doma učenika srednjih škola u Kraljevu ispunjava uslove za penziju, kao i da su se u toj ustanovi već dogodila dva incidenta za redom, biće pokrenuta procedura za izbor novog direktora – kažu u ministarstvu prosvete.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.