Aleksandar se sprema za najtežu biciklističku trku na svetu

0

„Još dok sam bio beba operisao sam kancer i doktori su mi zabranili da se bavim bilo kakvim sportom. Ipak, dokazao sam da mogu da se bavim sportom, i to čak i ekstremnim. Tako da doktori mogu da vam kažu jedno, ali ako ste spremni da radite u glavi nešto drugo, lako dođete do cilja“, kaže Aleksandar Đurović iz Kraljeva koji je jedini Srbin koji se kvalifikovao za najtežu biciklističku trku na svetu.

Biciklista Aleksandar Đurović iz Kraljeva obezbedio je plasman za učešće na najekstremnijoj biciklističkoj trci na planeti RAAM. Trka kroz Ameriku, koja startuje u junu voziće se od obala Pacifika do Atlantika. Priliku da vozi kroz Ameriku, obezbedio je na trci u Hrvatskoj, gde je iz drugog pokušaja uspeo da pređe 1.400 kilometara za manje od 77 sati. Tako se kao jedini Srbin i kvalifikovao za najtežu, ultra ekstremnu biciklističku trku na svetu Trka kroz Ameriku.

– Sada je ispred mene neverovatan zadatak. Potrebno je preći 4.800 kilometara za dvanaest dana. To znači da ću dnevno morati u proseku da prelazim po 400 kilometara. Na trci u Hrvatskoj, kada sam se i kvalifikovao za Ameriku, vozio sam 48 sati bez prestanka. A ukupno sam za 77 sati vožnje imao samo dva sata odmora – priča Aleksandar.

Dnevno mora da vozi 400 km

Ovaj Kraljevčanin će biti jedan od tridesetak takmičara iz celog sveta koji će se takmičiti, jer je veoma teško ispuniti normu za kvalifikacije. Čak i oni koji se kvalifikuju često odustaju od Amerike.

– U Hrvatskoj je nas petorica ispunilo normu. Ali samo sam se ja odlučio da vozim kroz Ameriku. Sad sam na treninzima od 300 kilometara. Planiram da treniram vožnju 24 sata neprekidno, i tzv. „everest“, odnosno ispunjavanje visinske razlike u od 8.840 metara u jednoj vožnji – priča Đurović.

Ali, druga strana medalje su sponzori. Aleksandru je potrebno da sakupi oko 60.000 dolara kako bi imao samo za osnovne troškove ekipe koja će ga pratiti.

– Moram da povedem šestočlanu ekipu. Doktor, fizioterapeut, mehaničar, nutricionista, vozač. Dva automobila moraju konstantno da me prate. Projekat koji sam uradio iznosi oko 60.000 dolara, i to da pri tom svi rade volonterski. Nadam se da ću sakupiti potreban novac – optimističan je Aleksandar.

Trka kroz Ameriku postoji već 36 godina i počinje 11. juna 2019. godine sa američke zapadne obale  Pacifika i vodi preko planina i pustinja Kalifornije i Nevade, zatim preko Stenovitih planina Kolorada, prelazi četiri najduže američke reke Kolorado, Misisipi, Misuri i Ohajo i Veliku ravnicu. Završava se na istočnoj obali Atlantika u Merilendu.

Nacionalni prvak u vožnji 24 sata

Aleksandar Đurović je u trci koja je trajala 24 sata imao odmor od samo tri minuta. Prema njegovim rečima psihička borba sa samim sobom je najveći problem u ultra biciklizmu.

– Boriš se sa krizama. Telo ti stalno priča da moraš da staneš. Ili ti se spava ili si umoran. Najbolje da nekako skreneš misli sa tih informacija koje dobijaš iz mozga. Kada je dan, lako je. Ali kad padne mrak, postaje nezgodno. Razmišljam o životnim stvarima a najbolje je da sebe gledam iz trećeg lica, kao nekakvu mašinu. Najvažnije je da ne doživljavaš sve lično. Posle nekih 20 sati vožnje, kada pređeš sve te krize, izgledaš kao nov. Neverovatna borba u glavi – objasnio je naš biciklista.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.