Oslobođeni svi optuženi u slučaju “Zemljotres“

0

Ljubiša Simović, bivši gradonačelnik Kraljeva i još 14 optuženih za malverzacije tokom izgradnje kuća posle zemljotresa 2010. godine, oslobođeno je optužbi.

Prema presudi Višeg suda u Kraljevu, investitor odnosno Grad Kraljevo dužan je da optuženom izvođačima radova plati oko 19 miliona dinara. Prema nalazu veštaka utvrđeno je da su naknadni radovi iznosili 49 miliona dinara, a manjkovi oko 30 miliona dinara. Otuda i razlika od 19 miliona dinara kao višak izvedenih radova koje će grad morati da plati izvođačima radova.

Posle istrage koja je trajala godinama suđenje je započelo krajem 2016. godine a optužnica je bila napisana na čak 250 strana.

Ljubiša Simović je nakon oslobađanja optuženih rekao da je bio optimista i da nije imao nijedan razlog da to ne bude, osim ako bi politika umešala svoje prste.

– Verovao sam da ima pravde u pravosuđu. Radili smo u vanrednoj situaciji i tada važe zakoni za vanredne situacije kako bi smo to malo bolje razmotrili moglo bi posebno da se prodiskutuje. Ponosan sam na sve izvođače i podizvođače jer smo uspeli da za manje od godinu dana oko 2.000 ljudi vratimo u svoje kuće. I to je nešto što je retko ko uspeo, ne samo u Srbiji, već i šire – rekao je Simović.

Pre devet godina Kraljevo je pogodio snažni zemljotres. Stradalo je dvoje ljudi, oštećeno je više hiljada kuća, stanova i privrednih objekata. Šteta je bila procenjena na oko 2,5 milijardi dinara. Obnova je tekla brzo, za godinu dana sagrađeno je 465 kuća, obnovljeno na hiljade objekata… Oko 80.000 Kraljevčana dobilo je pomoć, iz republičkog budžeta i od donatora u grad se slilo oko tri milijarde dinara.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.