Za letove sa aerodroma Morava nedostaje 300 metara piste

0

Pristanišna zgrada aerodrome Morava od 3.000 kvadratnih metara sa terminalima je odavno završena, ali rekonstrukcija piste nikada nije započela. Da bi sa ovog aerodroma mogli da saobraćaju avioni tipa “Boing” i “Erbas” potrebno je da se pista produži za 300 i proširila za još 10 metara.

Na aerodromu Morava u Lađevcima kod Kraljeva, poslednjih šest godina nije bilo radova, a jedini koji se od tada čekaju jesu radovi na produžetku piste. Na aerodromu postoji uređena pista dužine 2.200 i širine 30 metara. Izgrađena je platforma za avione, savremeni kontrolni toranj, tehničko-energetski blok, parkirališta i izgrađena je pristanišna zgrada. Ali, štete i gubici zbog njegovog odlaganja puštanja u saobraćaj, ipak postoje. S vremenom je došla u pitanje i funkcionalnost svega toga.

I pored čekanja radova za produžetak piste, manji avioni i kargo letelice do 20 tona, mogle su da poleću i sleću na postojeću pistu. Ali, osim par vanrednih sletanja, nikada nije pokrenut ni avio saobraćaj manjih letelica.

Hronologija konverzije vojnog aerodroma Lađevci u civilni Morava, započela je još 2010. godine kada se u medijima prvi put pojavila informacija kako će Srbija dobiti treći civilni aerodrom. Od tada, skoro da nije prošla nijedna godina, a da neko iz Vlade Srbije nije najavio otvaranje ovog aerodroma.

Prvi koji je izgovorio reč „civilni“ bio je Mlađan Dinkić, tadašnji ministar ekonomije. Te 2010. godine, Dinkić je rekao da će aerodorom u Lađevcima postati i civilni i da će vrednost radova biti oko 22 miliona evra.

Onda je sledeće godine, Dragan Šutanovac kao ministar odbrane rekao početkom 2011. godine, da bi sa sredstvima koja su obezbeđena, aerodrom trebalo da bude gotov do jeseni, iste godine.

Potrebno je da se pista produži 300 metara da bi sletali veći avioni

– Očekujemo da će od septembra da polete avioni do 100 putnika. Da bi veći avioni sletali moramo da uložimo u produženje piste – rekao je pre osam godina Šutanovac.

Godinu dana kasnije, pred majske izbore 2012. godine saznalo se da je novcem iz turske donacije od 10 miliona evra, planirano produženje i proširenje poletno-sletne staze kako bi avioni tipa „Boing“ i „Erbas“ mogli da saobraćaju sa ovog aerodroma.

U septembru iste godine, Aleksandar Vučić tadašnji potpredsednik Vlade Srbije, najavio je da će u najskorije vreme biti otvoren aerodrom Morava.

Do polovine 2014. godine aerodrom se vrlo malo pominjao, da bi tadašnji ministar saobraćaja Velimir Ilić rekao kako se odustaje od turske donacije.

– Turska vlada jeste odoborila 10 miliona evra, ali pod uslovom da njihove firme rade na produženju piste, što će koštati 28 miliona evra. A naši izvođači traže 18 miliona evra da urade sve radove bez donacije – rekao je tada Ilić u Kraljevu.

Međutim, prilikom posete predstavnika turske vlade Srbiji krajem decembra 2015. godine, Vlada Srbije je produžila sporazum sa Turskom o toj donaciji, a iznos od 10 miliona evra, rečeno je, biće dovoljan za završetak manevarske površine, svetlosno označavanje aerodroma i instaliranje uređanja koji će omogućiti sletanje aviona u slučajevima smanjene vidljivosti.

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je da će civilni letovi sa aerodroma Morava početi polovinom 2016. godine. Kada je reč o Lađevcima, kazala je da je u pitanju deo vojnog aerodroma i da mora još da se produži pista.

– Da li će letovi ići i kojom frekvencijom, to ne mogu da kažem – rekla je Mihajlović.

Sličnih izjava bilo je i u naredne dve godine.

A onda je pre nekoliko dana, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao u Kraljevu da će aerodrom Morava biti otvoren na Vidovdan ove godine i da će i pista biti proširena, kako bi mogli da sleću avioni tipa boing 737.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.