Skijalište zatvorili usred raspusta, gosti saznali tek kad su došli

0

Skijalište na planini Goč kod Vrnjačke Banje zatvorila je inspekcija, jer nije bezbedno za skijaše. Posetioci koji su planirali da zimski raspust provedu na Goču, koji je idealan za početnike i ima daleko pristupačnije cene od Kopaonika, kažu da su bili zatečeni kada su videli da ski liftovi ne rade.

Pre samo dve sezone skijanje na Goču je itekako obećavalo. Staze prepune skijaša, početnici na jednostavnijoj, rekreativci na malo složenijoj stazi. I ono što je krasilo padine Goča sa vrnjačke strane, puno dece. Najviše u vreme zimskog raspusta. Iz Sportskog centra u Vrnjačkoj Banji hvalili su se tada da su staze utabane i dobro pripremljene, sa kapacitetom sidra od preko hiljadu skijaša u satu. Danas, dve godine kasnije, potpuno drugačija staza. Žičara ne radi, a skijaša iako je raspust, skoro da nema.

– Iznajmili smo apartman za šest osoba. Poveli smo decu kako bi uživali na raspustu i skijali po ce dan. A onda kad smo došli saznali smo da žičara ne radi – kaže Maja Martić iz Kragujevca.

Maja kaže da ih je taksista koji ih je vozio iz Vrnjačke Banje, ostavio više od kilometra pre odredišta jer nije smeo da vozi po ledu.

– Sve nam je izbacio. Torbe, skije i nas. I tako smo pešačili svi do apartmana. I onda šok. Žičara ne radi – objasnila nam je ova kragujevčanka.

Sada je skijaška staza pusta

Republička turistička inspekcija je zatražila da skijalište mora da ispuni kriterijume za bezbedno skijanje ili da se zatvori. Čelnici u Vrnjačkoj Banji koja upravlja ovim skijalištem sležu ramenima. Kažu da nemaju novca da ispune sve kriterijume za bezbednost skijaša. I zato su ga zatvorili.

– Samo smo bili prinuđeni da skijalište stavimo van funkcije. Nije insoekcija direktono zatvorila, već su samo preventivno dali rok da otklonimo nedostatke. U pitanju su višemilionska sredstva i nismo mogli ove godine da to učinimo – kaže Dušan Radović, direktor Sportskog centra u Vrnjačkoj Banji.

Turistička inspekcija zahtevala da licencirani spasioci i redari vode računa o skijašima na Goču, da se nabave vozila i oprema za spasavanje, uredi mesto za sletanje helikoptera, ogradi staza.

Skijanja već tri godine nema ni na suprotnoj padini planine Goč, nedaleko od Kraljeva. Ovo skijalište ostalo je i bez tabača za sneg, motornih sanki. Stari ski-lift je demontiran kao i uspinjača i sve je prodato u staro gvožđe da bi se prema sudskoj presudi, namirile zaostale plate radnika.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.