Kraljevčanin koji je dobio bubreg: Sofija je nastavila da živi kroz nas!

0

Roditelji Sofije Siljanoski (15) iz Aranđelovca koja je preminula nakon što je uzela tabletu ekstazija, po prvi put u životu, odlučili su da ćerkine organe doniraju. Devojčicin bubreg spasio je Milanka Bugarića (37) iz Kraljeva.

– Pomešana su mi osećanja. Na VMA su pored mene ležali ljudi kojima je donor bio neko iz porodice. Majka, otac, brat, sestra… Oni su bili radosni. A ja sam bio u istom trenutku i radostan i tužan. Jer, jedan mladi život je morao biti završen, da bih ja dobio bubreg, i preživeo – započeo je svoju priču ovaj Kraljevčanin.

Milanku su se problemi sa bubrezima pojavili još 2000. godine, samo što je postao punoletan. Šest godina je bilo potrebno da se uspostavi dijagnoza, i to tek kada je Milanko odlučio da ode na VMA, gde su mu za samo deset dana otkrili da boluje od hroničnog glomerulonefritisa, bolesti bubrega. Nakon toga, Milanko je dvanaest godina lečen. Ali, 2017. godine, stanje se pogoršalo i ubrzo nakon toga morao je da ide na dijalizu.

– Glavobolje, mučnine, grčevi, bili su svakodnevna pojava nakon što sam krenuo na dijalizu. Jedini spas mi je bio da dobijem bubreg. Ali, pošto ni moja majka, otac i brat nisu mogli biti donori, jer mi njihov bubrezi nisu odgovarali, morao sam da čekam nekog donora. Onda je 6. novembra u 21.30 zazvonio telefon. Pozvali su me sa VMA i rekli da su mi našli bubreg – priča Bugarić, prisećajući se da su ga upitali da li pije aspirin, jer on razređuje krv i onda nije moguće obaviti transplantaciju.

Već iste noći Milanko je stigao na VMA. Ali, nije bio jedini, jer je pored njega bilo još šestoro kojima je bio potreban bubreg. Sutradan je saznao da je izabran jer su se njegovi parametri najidealnije poklopili sa bubregom donora, odnosno devojčice iz Aranđelovca. Dva i po meseca nakon operacije i transplantacije bubrega, Milankov život se potpuno promenio. Dobio je novu šansu.

– Još dok sam čekao da odem na operaciju, čuo sam sestre kako su pričale da je to bubreg od jedne devojčice. Supruga mi je nakon operacije rekla da sumnja da je bubreg devojčice iz Aranđelovca koja je doživela moždanu smrt. Kasnije sam na internetu saznao da je reč o Sofiji. Teško mi je bilo kada sam pročitao kako je izgubila život. Sestre sa VMA su me hrabrile, ali nisam mogao da budem veseliji zbog tog saznanja – otkrio nam je Milanko.

Ovaj Kraljevčanin koji ima svoju porodicu, i ćerkicu od četiri godine kaže da kad god je otišao na VMA, na kontrolu, u crkvici koja se tamo nalazi uvek upalio sveću za Sofiju.

– Razmišljao sam kada prođu moje kontrole, koje su mi sada veoma česte, odem u Aranđelovac i upoznam Sofijine roditelje. Preko društvenih mreža sam uspeo i da upoznam Tamaru koja je dobila njeno srce. Porodica je učinila jedan veliki humani čin, kada su odlučili da Sofijine organe doniraju. Sofija je ovako nastavila da živi kroz nas – rekao nam je Bugarić.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.