Mrvić: Bili smo prinuđeni da držimo mrtvorođene bebe u zamrzivaču

0

Vest o telima trinaest beba koje se nalaze u hladnjači bolnice u Kraljevu, uzburkala je javnost. Dok su iz Komisije za nestale bebe rekli da su tela pronađena, iz bolnice kažu da nije reč o ukradenim bebama, već o umrlim na porođaju, a koje roditelji nisu hteli da preuzmu. Rukovodstvo kraljevačke bolnice ističu da su zbog toga što im spalionica ne radi već tri godine i što nije postojala Odluka o sahranjivanju umrlih beba, morali da ih drže u hladnjači.

Slučaj se pojavio u javnosti nakon što je Republička komisija za nestale bebe posetila bolnicu u Kraljevu. Radiša Pavlović, član ove komisije, posetio je Opštu bolnicu „Studenica“, jer je kako je rekao imao informaciju da se u njoj nalaze tela desetak mrtvih beba.

– Menadžment bolnice mi je prvo negirao da takva tela postoje. Kada sam im predočio da imamo tačnu informaciju dobijenog od našeg insajdera iz bolnice, i da ćemo pozvati policiju, istog momenta je zamenik direktora prekinuo sastanak i otišao da nekog pozove. Onda se vratio na sastanak sa informacijom da postoji trinaest beba – rekao je Pavlović.

Pavlović kaže da su odmah nakon toga u prisustvu republičkog inspektora za zdravstvo i menadžmenta bolnice zajedno otišli u Službu patologije da vide tela beba u zamrzivaču. Zoran Mrvić, direktor kraljevačke bolnice rekao je da je od 13 tela beba, koje su stajale u zamrzivaču, njih devet rođeno mrtvo, jedno je pronađeno na deponiji, a preostala tri su bebe iz pobačaja.

– Bili smo prinuđeni da zbrinemo ostatke mrtvorođenih beba. I to smo učinili adekvatno i uz svu prateću dokumentaciju. Imamo saglasnost tih roditelja da nisu želeli da preuzmu i sahrane decu. Ako roditelj ne želi da sahrani svoje mrtvorođeno dete, onda je opština dužna da snosi troškove I sahrane deteta – rekao je Mrvić.

Prvi zahtev za donošenje odluke o sahranjivanju mrvorođene dece poslat je Gradu Kraljevu još 2016. godine, ali je odbijen jer je sahranjivanje i uništavanje medicinskog otpada moralo da se razdvoji.

Iz Gradske uprave u Kraljevu kažu da su u maju prošle godine dobili zahtev od nadležnih iz Opšte bolnice “Studenica” da se formira radna komisija kako bi se donela Odluka o sahranjivanjau mrtvorođene dece. U oktobru je ta odluka i usvojena, a krajem decembra prošle godine u budžetu za 2019. godinu je islanirano finansiranje takve lokacije. Saznali smo i da je 8. januara formirana Komisija koju čine dva člana bolnice dok su ostali iz JKP “Čistoća. Nismo saznali kada će bebe biti sahranjene, a ta lokacija će biti na Novom groblju u Kraljevu.

Beba iz kontejnera u Banji u zamrzivaču u kraljevačkoj bolnici

Telo mrtve bebe koje je u januaru 2017. godine pronađeno na deponiji u mestu Gračac kod Vrnjačke Banje, našlo se u zamrzivaču jer nije bilo poznato čije je. Ono je bilo bačeno u jedan od 140 kontejnera u Vrnjačkoj Banji. Radnici JKP „Banjsko zelenilo i čistoća“, primetili su telo bebe tek prilikom istovara smeća na deponiji.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.