Krali struju sa ulične rasvete da osvetle farmu pilića

0

Radnici Direkcije za planiranje i izgradnju, pronašli su na teritoriji Kraljeva preko dvadesetak nelegalnih priključaka na javnu rasvetu. Struja se uglavnom koristila za osvetljenje prostorija u kući ili pomoćnih objekata. Ali, jedan određeni broj njih je struju sa bandera koristio za farme pilića ili plastenike, ali i privatne parkinge i magacine.

Zanimljivo je i da niko od vlasnika tih građevina nije socijalno ugrožen, već je reč o ljudima koji imaju porodične poslove. Iako niko nije priznao da su oni postavili takve priključke, poznato je da postoje električari koji to obave za svega stotinak evra.

– U jednom domaćinstvu smo otkrili da su desetine sijalica bile priključene na kabl koji je išao sa javne rasvete. Uglavnom su struju sa stubova javne rasvete koristili za farme ili osvetljenja privatnih poseda. Bilo je primera gde su se sijalice uključivale automatski kada pada mrak i isključivale ujutru kada svanjava. Događalo se čak da neki od ovih nelegalnih priključaka uklonimo i samo posle nekoliko sati se pojavi majstor na krovu i poveže vezu objekta sa vodom javne rasvete. Da nismo imali posao oko zamene živinih sijalica sa led rasvetom, ne ni otkrili šta se sve dešava – kaže Aleksandar Nestorović, direktor Direkcije za plniranje i izgradnju Kraljevo.

Međutim, prema njegovim rečima, problem se pojavio oko procesuiranja, jer nije bilo tako jednostavno dokazati krađu i izvršiti njenu procenu.

– Morali smo da dostavimo koliko dugo je vršena krađa, i koji su sve uređaji bili priključeni, kako bi tužilaštvo izvršilo procenu štete, i pokrenulo krivično-prekršajni postupak. Zato smo podneli svega pet prijava. Ostalima smo usmeno zapretili i mogu vam reći da je imalo efekta. Sa 140 miliona dinara koliko smo plaćali struju, godinu ćemo završiti sa 100 miliona – kazao je Nestorović.

Vlasnici kuća su struju koristili za rad. Recimo, akumulacije toplote u TA pećima, dok su u kokošinjcima sijalice grejale i svetlele pilićima, a privatni magacini, krađom struje osvetljavani su da lopovi u toku noći, ne bi krali uskladištenu robu.

Share.

Comments are closed.