Ako tovite svinju možete da uštedite više nego duplo

0

Česti skokovi cena svinjskog mesa, naterali su mnoge građane da počnu da razmišljaju o tovljenju svinja, kako bi uštedeli u kućnom budžetu. Prema nekoj gruboj računici, količina mesa koju bi ste dobili nakon svinjokolja, bila bi više nego duplo jeftinija od iste količine mesa koju bi ste pazarili u mesarama.

Kilogram svinjetine u mesarama u oktobru kretao se od 380 do 400 dinara. Svinjetini nije strano da cena kilograma ode i do 500 dinara, pa i više. Zbog nestabilnog tržišta na koji utiču mnogi faktori, ima onih koji ozbiljno razmišljaju da kupuju tovljenike, i da na taj način napune svoj zamrzivač.

Goran Krstić iz Samaila kod Kraljeva, kaže za „Srbija video“ da se cena tovljenih svinja u Centralnoj Srbiji kreće oko 120 dinara po kilogramu, ali da je isplativije da se kupi prase koje će se prehraniti.

– U startu vam je potrebno oko 5.000 dinara da bi ste kupili prase od recimo 25 kilograma, jer se cena žive vage prasića kreće od 180 do 200 dinara. Svinje se tove na težine do 150 do 250 kilograma, u zavisnosti od toga koliko vam je mesa i ostalih prerađevina potrebno. Otprilike, od svinje koja je teška 200 kilograma, dobije se stotinak kilograma mesa, a ostalo ide na mast, čvarke i slično – kaže Krstić.

I ovde se sada postavlja pitanje, koliko novca ćemo morati da izdvojimo da bi smo kupili hranu koju će prase, a potom i svinja jesti do svinjokolja. Od cene ishrane u najvećoj meri zavisi ekonomičnost držanja svinja. Ovi troškovi zavise od više faktora. Pre svega kako se obezbeđuju hraniva i, naročito, kako se ona iskorišćavaju. U najpovoljnijim slučajevima, na ishranu životinja ide oko trećine ukupnih troškova, ali nekada i više od 50 odsto. U slučaju najboljeg iskorišćavanja hrane i rezultata prirasta, tovljenici dnevno pojedu oko 1,5 do 3 kilograma.

Bojan Stanimirović iz okoline Čačka, kaže da je nezahvalno pričati o tome koliko hrane će svinja pojesti za to vreme, jer ima više faktora. Vrsta hrane i dužina perioda prehrane, utiču na konačni saldo koji ste uložiti da bi ste dobili meso.

– Trenutno se porodicama veoma isplati da tove jednu ili dve svinje. Na kraju kada sve saberete uštedi se više nego duplo novca – kaže ovaj poznavalac svinjogoja.

Prema toj računici, svinja koja je teška 200 kilograma koštaće vas 24.000 dinara. Od nje ćete dobiti oko 100 kilograma različitog mesa, koje bi vas u mesarama koštalo oko 40.000 dinara. To znači da bi ste samo na mesu uštedeli oko 16.000 dinara, a plus bi ste dobili i sve ostale mesne prerađevine od svinje.

Kod odabira svinje, bitno je da je ona hranjena mešavinama kupovne hrane i kukuruza ili drugih žitarica. Prema mišljenju stručnjaka, takve svinje imaju više mesa u leđnom i butnom delu, dok svinje kojima se ne priprema posebna hrana nisu toliko mesnate, pa se i tu može dobiti ili izgubiti.

Zahvaljujući visokom sadržaju masti od 4 posto, kukuruz u obrocima svinja učestvuje sa 50 do 80 odsto. U našim uslovima gajenja, ječam se preporučuje u drugoj fazi tova kako bi sesmanjilo skladištenje masti. Tako se dobijaju kvalitetniji trupovi svinja i kvalitetnija slanina. Svinje u tovu mogu podmiriti i do 50 odsto svojih potreba iz kuvanog krompira. Istraživanjima je utvrđeno da 4,5 kilograma krompira zamenjuje kilogram kukuruza.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.