Grad Kraljevo plaća vantelesnu oplodnju i u inostranstvu

0

Granica godina žena na teritoriji Kraljeva, koje pokušavaju da postanu majke, za drugi pokušaj vantelesne oplodnje pomerena je sa 44 na 48 godina, a grad će, onoliko koliko plaća za takav pokušaj u Srbiji, platiti i za tretman van zemlje.

Osim što su gradski većnici u Kraljevu usvojili predlog da se granica godina žena za drugi pokušaj vantelesne oplodnje koji finansira grad Kraljevo, pomeri na 48 godina, glasali su i za još jednu veliku novinu. Grad će platiti vantelesnu oplodnju i na klinikama van Srbije, u onom iznosu koliko takav pokušaj košta u Srbiji. Sve preko toga, odnosno 2.500 evra koliko grad finansira pokušaj vantelesne oplodnje, parovi će sami da finansirati.

Supružnici Verica i Božidar Studović iz Kraljeva deset godina pokušavaju da dobiju dete. Skoro da nema klinike za vantelesnu oplodnju u Srbiji u kojoj nisu bili, ali Verica nije uspela da zatrudni.

– Šest puta sam već bila na vantelesnoj oplodnji na raznim klinkama u Srbiji. Ostalo nam je još da probamo i u inostranstvu, ali nije postojala takva gradska odluka, a mi sami ne možemo da finansiramo sve. Zato smo i poslali pismo Gradskoj upravi u kojem smo naveli da bi bilo dobro da se finansiraju i pokušaji na klinikama u drugim državama. I usvojili su – kaže Verica Studović, koja je sa suprugom možda bila i inicijator usvajanja ovakve odluke.

Božidar kaže da su se odlučili da idu na kliniku u Solunu, i da bi to moglo da se dogodi čim se završi skupštinska procedura oko usvajanja pomenute odluke. A to bi moglo biti već za mesec dana.

– Već smo bili na konsultacijama u toj klinici u Solunu. Potrebno nam je još oko 2.000 evra preko onog što će dati Grad Kraljevo. Podići ćemo kredit, kao što smo i ranije radili i odlazimo na tu kliniku. Ohrabrio nas je taj razgovor i ono što smo videli na klinici u Solunu. Mi se ne predajemo – kaže Božidar, napominjući da je grad time što je odlučio da finansira vantelesnu oplodnu u inostranstvu izašao u susret mnogim parovima koji žele da dobiju decu.

Studovići nisu krili da su pomalo razočarani odnosom lekara i osoblja u klinikima u Srbiji prema pacijentkinjama koje su dolazile na vantelesnu oplodnju.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić kaže da su da bi obavile vantelesnu oplodnju, mnoge naše sugrađanke odlazile i u druge zemlje.

– Želeli smo da ženama koje ne mogu da postanu majke pomoću vantelesne oplodnje u Srbiji, omogućimo da odu u inostranstvo. Posle donošenja dokumentacije, prevedene na srpski jezik, mi ćemo platiti onoliko novca koliko plaćamo za te usluge i u Srbiji. Ukoliko cena bude viša, oni će morati da obezbede dodatni izvor finansiranja – pojasnio je gradonačelnik Kraljeva, naglašavajući da su neke lokalne samouprave starosnu granicu za vantelesnu oplodnju pomerile na 50 godina.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.