Nakon kritika sveštenika, odustali od postavljanja biste bogu Perunu

0

Vlasnici hotela „Tonanti“, nekadašnje Slavije u Vrnjačkoj Banji odustali su od ideje da na kružnom toku postave bistu bogu Perunu, kako ne bi izazvali negativne reakcije. U martu ove godine, na održanoj javnoj raspravi sveštenik Žarko Dončić oštro se usprotivio što je Vrnjačka Banja dobiti bistu boga Peruna, što je dovelo izazvalo veliku pažnju javnosti.

Ideja da se postavi statua bogu Perunu, potekla je od investitora koji gradi novi hotel u Vrnjačkoj Banji. Na održanoj javnoj raspravi, sveštenik SPC, naveo je da “nema potrebe da se vraćamo u vremena pre pravoslavne crkve”, i da bi bilo bolje postaviti spomenik ljudima koji su uticali na stvaranje Vrnjačke Banje.

Posle šest meseci, u Sali opštine Vrnjačka Banja ponovo je održana javna prezentacija budućeg kružnog toka kod hotela Tonanti. Ali, sa novim idejnim rešenjem. Iako nije rečeno kako će izgledati novi spomenik, ono što sigurno znamo jeste da neće biti posvećen bogu Perunu.

– Spomenik na budućem kružnom toku između hotela Tonanti i Merkur će predstavljati 150 godina od osnivanja Vrnjačke Banje. U narednih mesec dana ćemo predstaviti idejno rešenje spomenika – rekao je na raspravi Aleksandar Gvozdić predstavnik kompanije koja je gradi hotel Tonanti.

Kako smo nezvanično saznali, stav sveštenika Žarka Dončića, ustvari nije bio stav SPC, već njegovo lično mišljenje. I pored toga vlasnici hotela Tonanti nisu želeli da ulaze u polemike sa sveštenicima i ostalim neistomišlčjenicima, a koje bi mogle negativno da utičiu na buduće poslovanje. Zato je i doneta odluka da se “linijom manjeg otpora”, postavi spomenik koji neće izazvati reakcije.

Izvori za slovensku religiju su veoma oskudni i fragmentarni. Perun – Bog gromovnik, poštovan kod svih slovenskih naroda. Zamišljan je kao zreo čovek sa ognjenim kamenom, batinom ili strelama u rukama, i tako je spomenik u Vrnjačkoj Banji i trebalo da izgleda. Prizivan je prilikom sklapanja ugovora i polaganja zakletvi, odnosno kažnjavao je svakog verolomnika, najčešće upotrebom munje. Od drveća posvećen mu je hrast, a od biljaka – perunika ili bogiša, za koju se verovalo da čuva kuću od groma, požara i svake nesreće.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.