Ko je kriv za pucanje stubova na vijaduktu u Čačku?

0

Zatvoreni vijadukt na obilaznici oko Čačka, koji je praktično najvažniji putni pravac ka Užicu, podelio je mišljenja čačanske vlasti i izvođača radova, koji krivicu prebacuju jedni na druge. Izvođači smatraju da je još na početku radova trebalo kompletan saobraćaj izmestiti sa vijadukta, kako ne bi došlo do oštećenja stubova. Vlast postavlja pitanje, kako je moguće da je posle nekoliko meseci radova uočeno da su stubovi napukli?

Kolone automobila i kamiona, zastoji, pa i kolaps saobraćaja u nekim trenucima. Ovako izgleda dan na ulicama Čačka, od trenutka kada je obilaznica oko Čačka zatvorena za saobraćaj. Desetine hiljada vozila koji se dnevno upute ka Užicu ili natrag ka Čačku, moraju da prođu kroz sam centar grada, jer je to jedini način da se ponovo uključe na magistralne puteve. Oštećeni stubovi produžili su rekonstrukciju, a iz „Puteva Srbije“ kažu da će ona potrajati do polovine novembra.

– U fazi izvođenja radova rekonstrukcije, pojavile su naprsline na tri stuba. Izvođač radova je bio u obavezi, prmea elaboratu da te prsline sanira – rekao je Dragan Milošević iz „Puteva Srbije“.

Kako smo saznali, projektanti rekonstrukcije, pretpostavljaju da je došlo do pucanja stuba zbog “uvažavanja zahteva policije i grada da se teretni saobraćaj propušta preko vijadukta kako ne bi išao kroz centar grada“. Gradonačelnik Čačka Milun Todorović naglasio je da je za grad bilo neprihvatljivo da se teretni saobraćaj četiri meseca odvija kroz grad, podsetivši pa je pronađeno kompromisno rešenje da se on odvija naizmenično jednom trakom vijadukta. Todorović je istakao da je važno da nije došlo do većeg incidenta, odnosno do urušavanja vijadukta, ali i nezadovoljstvo nemarom izvođača radova.

– Neprihvatljivo je da izvođač nije, u nekom ranijem periodu, uvideo pukotine na stubovima. Smatram da je to veoma nemarno – kazao je Todorović.

Vijadukt kod Mašinsko saobraćajne škole u Čačku građen je 70-ih godina prošlog veka. Most je kompletno saniran 2002. godine zbog ozbiljnih oštećenja. Rekonstrukcija je tada koštala preko milion evra. Za aktuelnu sanaciju ovog objekta izdvojeno je 100 miliona dinara.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.