Preživeo ispod 1.000 kubika zemlje

0

Zoran Tomić (38) iz Kraljeva, radnik „Puteva“ iz ovog grada, prošle godine je preživeo ispod hiljada kubika zemlje koja ga je zatrpala, samo zahvaljući neverovatnoj sreći. Da li zbog velikog crkvenog praznika Aranđelovdana ili zbog toga što kolega bagerista nije hteo da ga ostavi ispod tone zemlje, ali Zoran je preživeo. Posledice su ipak ostale. Četiri dana je proveo u komi, i danas ima poremećen vid. Ali 21. novembar će on ove godine slaviti kao svoj rođendan!

Tomić je zadobio povrede tokom radova na rekonstrukciji saobraćajnice u blizini fabrike Magnohrom. Zoran se u trenutku kada ga je zatrpala zemlja, nalazio na dubini od oko tri metra, a sišao je samo da bi izvadio lopatu. Tada se velika količina zemlje obrušila na njega i potpuno ga zatrpala.

– Ostala je ta neka lopata. Sišao sam da je uzmem. I od tada se ničega ne sećam. Probudio sam se iz kome u bolnici posle četiri dana. Horor u bolnici! Gledao sam ih sa očima koje su mi kako su mi objasnili, bukvalno iskočile. Nisam imao pojma gde sam. Pitali su me ko sam, a ja sam im rekao da se zovem Džon i da sam iz Kalifornije. Strašno – prepričao je Zoran situaciju nakon buđenja iz kome.

Zoran sada 21. novembar slavi kao rođendan

Ne seća se nijednog trenutka kada se zemlja obrušavala na njega, niti vremena provedenog pod njom. Bagerista koji je tada radio sa Zoranom u smeni, bio je najprisebniji. Otprilike je znao gde je on bio u trenutku obrušavanja zemlje, i kopajući rukama stigao do njegove glave. Izvadio mu je zemlju uz usta, zatim jezik, dok nije stigla hitna pomoć.

– Ostao mi je zub okrnjen od zemlje koja mi je bila u ustima. Kad god vidim bageristu, nazovem ga spasioče. Nemam reči kojima bih mu se zahvalio – kaže Tomić.

Zoranu su ipak ostale posledice. Poremećen mu je vid zbog velikog pritiska koji je glava trpela od zemlje i kamenja.

– Nemam dioptriju, ali recimo kada gledam nekoga dok razgovaramo, ne vidim mu drugu polovinu lica. Tražim pogledom ceo lik. Kada gledam utakmicu na televiziji, ne vidim sve igrače. Kada mi dete šutne loptu, ona mi se samo izgubi. Imam kući maline, i kada krenem da ih berem zaboli me glava, jer ih u jednom trenutku ima mnogo. Često sam kod lekara. Videćemo šta će dijagnostifikovati – kaže Zoran.

Kaže da je dok gleda svoje dvoje dece kako rastu, presrećan što je živ. Žao mu je što ima posledice, jer kada se ujutru probudi, i pogleda u ogledalo, ne može da vidi deo svoje glave. Novi rođendan će proslaviti uz pečeno prase.

– Pozvaću svoje kolege koji su tog dana bili sa mnom na gradilištu. I proslavićemo početak mog drugog života – rekao je Zoran Tomić.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.