Kako napraviti dobar ajvar

0

Recepti za spremanje ajvara, skoro da su identični i razlikuju se samo u nijansama, odnosno dodacima. Kvalitet paprike je presudan za krajnju količinu odnosno broj tegli skuvanog ajvara. Iskusne domaćice kažu da ako od ukupne težine sirove paprike dobijete trećinu ajvara, onda ste uspeli da dobijete kvalitetan proizvod.

Zimnica bez ajvara, skoro kao i da nije spremana. Cena kilograma crvene paprike u mnogome diktira i određuje kolike će se količine ajvara pripremiti. Ova godina, koja je bila kišna, nije pogodovala paprici, pa je došlo do njenog truljenja zbog velike vlage. To se odmah odrazilo i na cenu, koja sada na pijacama iznosi od 100 do 120 dinara po kilogramu, i to samo ako papriku kupujete na pakete. Prošle godine je recimo cena najkvalitentije paprike bila duplo niža.

– Pitanje je šta ćemo da radimo ove godine. Prethodnih godina smo kupovali po četiri paketa, odnosno oko 70-80 kilograma. Skupa je ove godine, i ako tome dodamo da će cela porodica morati nekoliko dana da radi za par tegli ajvara, onda je pitanje da li nam se isplati. Možda kupimo već skuvan ajvar – kaže Dragica Mirković iz Vrnjačke Banje.

A spremanje ajvara i onda prodaja tegli, postao je posao koji domaćicama bez stalnih primanja ili onima kojima treba dodatni posao, nekoliko meseci može doneti zaradu. Ali, najbitnije je da on bude ukusan kao pravi domaći ajvar.

– Za kvalitetan ajvar očekujte trećinu od paprike koju ste kupili. Ja imam mere i prema njima spremam. Na 100 kilograma paprike ide 6 litara ulja, malo više od kilograma šećera, 30 kašika soli i isto toliko esencije. I spremam ga isključivo bez konzervansa. Kada ga skuvamo, onako vreo ajvar direktno iz kazana, sipamo u tegle koje se odmah zatvaraju i prevrću, kako bi se stvorio vakum u njima. Kada je u pitanju zarada, onda je količina veoma bitna. Ja spremam turu ajvara od 160 kilograma paprike, i dobijam na kraju 50 tegli – kaže Jasna Obradović iz Kraljeva.

Prema njenim rečima, cena tegle je 400 dinara, i da ona nije menjana, iako je ove godine paprika duplo skuplja.

– Trebala bi da bude 500 dinara, ali već sam krenula sezonu sa ovom cenom, i imam porudžbine po 200-300 tegli. Nosim i za Beograd i Sjenicu, i sada ne mogu da nekom ko je naručio toliku količinu kažem da je 100 dinara skuplja. U sezoni napravim oko 1.000 tegli, i moram da angažujem žene koje će mi pomoći da ispečemo i oljuštimo papriku. Rudarski posao. Ali, moram nešto da radim – priča ova domaćica.

Vrsta paprike je veoma bitna za ajvar

Biljana Andrejić iz Trstenika ima potpuno drugačiji način pravljenja ajvara. Ona kaže da nikada ne radi sa količinama paprike preko 25 kilograma. Može da ima dnevno i nekoliko tura, ali nikada sa velikim količinama.

– Oni koji imaju svoju papriku, mogu mnogo dobro da zarade na spremanju ajvara. Ja je kupujem od rođaka. Pečem isključivo po 25 kilograma paprike, i od toga dobijam deset tegli ajvara. Bitno je da se ulje u kazanu dobro zagreje, i onda se dodaje samlevena paprika. Sam proces spremanja traje oko dva dana. Prvog dana se peče i ljušti. A onda se sutradan, nakon što se tokom noći dobro iscedi, samelje i kuva. Ja recimo dodajem i vinsko sirće jer daje boji ukus. Ja recimo sama radim, i u sezoni napravim stotinak tegli koje prodajem po 500 dinara – kaže Biljana.

Za pravljenje ajvara najbolje su paprike kurtovka, ljubin dlan i dukat. Domaćice ove tri vrste najviše koriste jer su „mesnate“ i nisu pune vode kao pojednine vrste, tako da se od njih dobija najkvaliteniji ajvar. Za one koji bi da dobiju na količini, a da pri tom ajvar ne promeni ukus, postoji recept. Reč je o dodavanju plavog patlidžana u smesu pripremljenu za kuvanja ajvara. Recimo na 100 kilograma paprike dodaje se 10 do 15 kilograma patlidžana. On se ispeče kao i paprike i onda se samelje i dodaje u smesu.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.