Cela škola protestuje jer im niko ne garantuje bezbednost za decu

0

Roditeljima dece 7. razreda OŠ „Svetozar Marković“ iz Kraljeva, čija deca ne idu na nastavu već nedelju dana, u znak solidarnosti, pridružili su se i roditelji svih ostalih razreda. Tako je u ponedeljak manje od stotinak dece pohađalo nastavu, od oko 960, koliko ih ima u celoj školi. Razlog je povratak učenika u 7. razred, poznatog po vršnjačkom nasilju.

Roditelji su na većem skupu, koji je održan u nedelju u dvorištu škole, poslali poruku da svoju decu neće slati u školu dok neko ne stane isped njih i kaže im da su njihova deca bezbedna u školi. Na taj način su se pridružili roditeljima 7. razreda, čija su deca pre četiri godine doživela nasilje od učenika koji je sada ponovo upisan u školu „Svetozar Marković“ u Kraljevu.

– Moj sin je bio žrtva ovog nasilnika, a sa terorom ovog dečaka su upoznate sve institucije u Kraljevu. Republička prosvetna inspekcija ga je vratila u školu „Svetozar Marković“ iz škole „IV kraljevački bataljon“ gde je takođe maltretirao ostalu decu. Imali smo u petak sastanak sa inspektorkom koja je donela takvo rešenje, i na naše pitnaje da li je razmišljala da takvog učenika vraća među njegove žrtve, rekla je da je nije razmišljala o tome, već samo kako da njega ponovo upiše u školu – kaže ogorčena majka Ivona Živković.

Krajnje neprijatan razgovor koji su u prosvetnoj inspekciji doživeli roditelji učenika 7. razreda, bila je kap koja je prelila čašu vode, pa su i roditelji ostalih razreda, u znak solidarnosti odlučili da svoju decu ne šalju u školu dok im neko ne zagarantuje da će ona biti bezbedna u školi.

– Ako škola kaže da ne može da garantuje bezbednost za moje dete, ja ću ga ispisati. Idem u drugu, treću, petu. U onu u koju ću dobiti takav odgovor. Jel ja treba da strahujem da li će za vreme odmora, da moje dete taj učenik udari? A svakoga dana je maltretirao po neko dete. To je previše ozbiljno – kaže za „Srbija video“ jedna od majki koju smo zatekli u dvorištu škole na skupu roditelja.

Slavica Pavlović, direktorka škole rekla nam je da je u ponedeljak svega stotinak dece došlo u školu. A inače, ovu gradsku školu pohađa oko 960 učenika.

– Zakazana je konferencija slučaja u Centru za socijalni rad, na kojoj će prisustvovati predstavnici svih institucija, kako bi pokušali da rešimo ovaj problem. Kompleksan je problem. Nakon toga imaćemo malo jasniju sliku – rekla nam je direktorka škole „Svetozar Marković“.

Međutim, da postoji problem u umrežavanju relevatnih ustanova koje bi mogle da reše problem oko pomenutog učenika, potvrdila nam je i Bojana Marinković, načelnica Školske uprave u Kraljevu.

– Na tom slučaju radimo odavno. Ministarstvo prosvete je upoznato o svemu, i imali smo sastanke sa njihovim predstavnicima. Zdravstvena inspekcija je obaveštena da sačini izveštaj o detetu, kako bi doneli odluku da li je on za redovno školovanje ili ne. Do danas nismo dobili odgovor. Centar za socijalni rad i dalje tvrdi da dečak ima pravo da redovno pohađa nastavu. Tako da, sve dok nam nadležne ustanove ne dostave potvrdu da učenik ne može da ide na redovnu nastavu, mi ne možemo da ga isključimo iz sistema. Razumem roditelje, i mi gledamo kako da pomognemo i jednoj i drugoj strani – kaže Marinković, dodajući da je Školska uprava maksimlano uključena u ceo slučaj i da sarađuju sa svim institucijama.

Pomenuti učenik je u vreme dok je nastavu pohađao u školi „IV kraljevački bataljon“, na inisistiranje škole imao personalnog asistenta, nakon protesta roditelja koji prošle godine takođe nisu slali svoju decu na nastavu.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.