Pretrpeli štetu na uređajima, jer je napon u utičnicama bio 380V

0

Preko desetak kuća u selu Drakčići kod Kraljeva, koji su praktično susedi, pretrpelo je ogromnu štetu na električnim uređajima. Oni su bukvalno pregoreli, zbog toga što je napon u utičnicama bio 380V. Prema rečima meštana, tek posle dva sata i posle mnogo poziva upućenih dispečeru, pojavili su se radnici Elektrodostribucije iz Kraljeva i otklonili kvar. Ali, bilo je kasno, jer su mnogi uređaji već stradali.

Ceo slučaj se odigrao pre par nedelja, kada je došlo do kvara na niskonaponskoj mreži, odnosno pucanja veza i spajanja žica na banderi koja vodi struju u naselje. Kao rezultat, došlo je do uvećanja napona do 380V, zbog čega je više domaćinstava, pretrpelo značajnu štetu na elektičnim uređajima i instalacijama.

U kući Srđana Stanišića došlo je do velike štete, jer je struja prevelikog napona uništila većinu električnih uređaja. Stradali su uglavnom aparati novije generacije, a zapalili su se i kablovi.

– Sve se to desilo vrlo brzo. Sedeli smo u dvorištu ispred kuće i kada smo ušli unutra videlo smo da uređaji počinju jedan po jedan da stradaju. Počeli su da pucaju kondenzatori, i bilo je kao na bojnom polju. Uzeli smo uređaj za merenje napona i videli da je pokazao 380V. Počupali smo sve iz struje i sigurno nekih dva sata bezuspešno pokušavali da dobijemo dispečera kako bi prijavili kvar – kaže Stanišić.

Stanišiću su stradali mnogi električni uređaji

Interesantno je da radnici Elektrodistribucije tog dana nisu otišli u kuću Milene Perišić, čijem je domaćinstvu, usled povećanog napona pretilo da dođe do požara, jer strujni vod prelazi preko njene štale sa senom.

– Tek posle tri nedelje su došli da vide šta je bilo, a mi smo odmah prijavili šta nam je stradalo od uređaja. Rekli su mi da su svi na odmoru i da nemaju koga da pošalju. Pa valjda postoji neko ko ih menja. Tog dana sam dispečera pozvala sigurno trideset puta, i sve to imam sačuvano u telefonu – kaže Milena.

Kvarovi su se na ovoj niskonaposnkoj mreži i ranije dešavali, na šta su meštani godinama ukazivali, ali niko iz Elektrodistribucije u Kraljevu nije reagovao. Najbolji primer su nakrivljeni drveni stubovi, i olabavljene žice za struju. I sve to tako stoji više od 50 godina.

Iako nismo dobili odgovor iz EPS-a, zašto je došlo do povećanog napona i ko će nadoknaditi nastalu štetu, saznali smo da je ekipa Elektrodistribucije koja je izašla na teren tog dana, konstatovala kvar na mreži, ali ne i štetu u svim domaćinstvima u kojima su uređaji stradali.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.