Rebro od mladog jagnjeta treba da bude kao „pisaljka“!

0

“Dobra jagnjetina mora da miriše, i servira se isključivo topla, a jagnje treba da bude mlado i krto. Rebarce mora da mu bude kao “pisaljka”! Sa svakim drugačijim pečenjem koje vam serviraju u kafani, nešto nije u redu – objašnjava za “Srbija video” Miloš Miletić, pečenjar iz Stopanje kod Trstenika.

Stopanja je mesto koje živi od pečenja. Bilo da su to oni koji se bave prodajom prasića i jaganjaca ili oni ugostitelji koji ih pripremaju. Selo se nalazi na magistralnom putu Trstenik – Kruševac, a sve pečenjare su pored puta. U vazduhu se preko cele godine oseća samo miris pečenja. Zato smo odlučili da upravo od pravih majstora saznamo kako da prepoznamo dobro pečenje.

Pečenjar Miloš Miletić isključivo sprema jagnjetinu. Kaže da je priprema drugačija u odnosu na prasetinu.

– Dok se plećke još tresu, stavljaju se na jaku vatru, jer kako kažu, ne peče lepo vreme nego dobra vatra. Bitno je da ima pečenje ima dosta loja i da je žar od bukovog drveta. Dobra jagnjetina mora da miriše da majčinu dušicu, a jagnje treba da bude mlado i krto – rekao je Miletić, napominjući da se jagnjetina isključivo servira vruća.

Od svih jela sa mesom i svih vrsta mesa, Srbi nekako najviše vole prase na ražnju. Ovaj poseban specijalitet postao je simbol svih, manjih i većih slavlja u Srbiji, okupljanja pod vedrim nebom i tradicionalnih slava.

Miroslav odvaja kosti iz prasetine

– Prase treba zaklati odmah i staviti ga da se peče. Znači, najsvežije moguće. Dobro pečenje ćete prepoznati iskjlučivo kada osetite njegov ukus. Izgleda nekada može i da zavara, ali ukus prasećeg pečenja, nikada. Ne sme biti žilavo niti imati nekakav šmek. Servira se uglavnom bez kostiju, i to vruće. I to može biti jedan od saveta da prepoznate da li je majstor profesionalac – kaže pečenjar Miroslav Gašić, i napominje da je i vruće pečenje teško iseći, jer je i za to potreban dobar majstor.

Koliko je Stopanja poznata, i sinonim za pečenje, objasnili su nam naši sunarodnici koji žive i rade u Švajcarskoj, a koje smo zatekli u jednoj pečenjari.

– Pitao sam jednog sugradjanina gde da kupim prasetinu, i on mi je pokazao da baš ovde svratimo. A za Stopanju smo čuli jer je poznata i priča se svuda o njihovom pečenju – kazali su nam ovi posetioci.

Zato su Stopanju i nazvali prestonicom pečenja. A ona se ovih dana sprema za drugu “Pečenjijadu”, koja će se u ovom moravskom selu održati od 7. do 9. septembra. Jedinstvena manifestacija, okupiće prave ljubitelje pečenja, koje se u Stopanji decenijama priprema na poseban način.

Izvor: Srbja video

Share.

Comments are closed.