Znao sam da ako stanem na sekund, umirem!

0

„Nije postojalo ništa treće u tom trenutku. Ako uspem da dođem do nekog da mi pomogne, imaću šansu da preživim. Ili ću ostati u šumi i umreti. Prevezao sam majicom rasporene grudi iz kojih je tekla krv i krenuo lagano“, počinje svoju priču za „Srbija video“ drvoseča Svetislav Đukić(57) iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje koji je sa isečenim grudima hodao kilometrima kroz šumu.

Svetislav se povredio u šumi iznad varošice Ušće dok je sekao drva, tako što se okliznuo i pao na uključenu motornu testeru koja je ušla unutar tela, tik pored srca i isekla ga sa strane. Tako ranjen, sa otvorenom ranom od 30 centimetara kroz koju su se videli unutrašnji organi, jer je mač testere prerezao rebra, srčanu i plućnu maramicu i čak deo srca, pešačio je nekoliko kilometara kroz šumu. Onda je autom odvezen do Ušća, odakle su ga prebacili u kraljevačku bolnicu. Samo zahvaljujući uigranom timu sastavljenom od u tom trenutku najboljih hirurga u Opštoj bolnici „Studenica“ u Kraljevu, Svetislav je danas živ.

– Ne mogu da vam opišem kakve su bile muke ići sa takvom ranom kroz šumu. U jednom trenutku mi je dolazilo da sednem. Ali, znao sam da ako to uradim, izgubiću dragoceno vreme. Jer, svaki minut je bio dragocen, a sve vreme sam krvario. Neobjašnjivo je. Smatram da je to bilo oličenje upornosti života. Mislim da sam samo zato što sam celog života bio radan, tvrd i u kondiciji, uspeo da preživim – objašnjava ovaj drvoseča.

Svetislav kaže da skoro dve nedelje kako leži u bolnici razmišlja o tome kako je testera mogla da ga iseče. Ali, nema jasnog odgovora.

– Svakog dana mislim o tome. Ne mogu ni sebi da objasnim kako me je testera isekla, a mnogo sam stabala prerezao u prošlosti. To je bio trenutak. Kada sam se okliznuo i pao, ja sam razmišljao o tome da ne oštetim lanac na testeri jer sam ga tako dobro naoštrio da je sekao stabla kao žilet. Zato sam povukao testeru na gore. Onda se ona vratila i počela da me seče. Uspeo sam da je na kratko sklonim, ali se ona ponovo navratila i bukvalno na isto mesto na grudima nastavila da me seče – priča sa nevericom Svetislav.

Koliko je ovaj drvoseča bio jak i priseban, govori podatak da se bola uopšte ne seća, ali kako nam je rekao, bilo mu je žao kada je video tako veliku ranu u grudima.

– Toliki procep na grudima, a ja se ne sećam bola. Ali, pretekao sam. Ne postoje reči kojima bih mogao da se zahvalim ovim predivnim ljudima u bolnici u Kraljevu. Spasili su mi život – kaže Svetislav koji i pored svoje čvrstine nije mogao da sakrije suze radosnice.

Svetislav kaže da će najverovatnije nakon izlaska iz bolnice otići na oporavak u Vrnjačku Banju.

– Ja živim sam, odnosno imam starog oca. Bolje mi je da budem u nekoj ustanovi dok se ne oporavim. Planiram da malo taksiram u Vrnjačkoj Banji, nekih godinu dana, dok se potpuno ne oporavim. A onda, testeru u ruke i ponovo u šumu. Nema predaje – ispričao je ovaj drvoseča.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.