Trstenički parovi zajedno proslavili pola veka braka

0

Opština Trstenik odlučila je da sakupi sve parove na jednom mestu koji ove godine slave tzv. Zlatnu svadbu, odnosno pedesetogodišnjicu braka, kako bi zajedno proslavili jubilej. Sedamnaest parova je ove godine, posle pola veka ponovo bilo u sali za venčanja u Trsteniku.

A slavljenici, onako u glas, kažu da je međusobna tolerancija veoma bitna za brak. Ne kriju da je danas razvod postao kao neka vrsta trenda i da se ljudi razilaze posle malih svađa. U njihovo vreme je ipak bilo drugačije, i zato su i opstali tako dugo.

Miloš i Radica Nedeljković kažu da je uspeh doživeti pedeset godina braka.

– Život je jedan san kad sve uzme u obzir, ali je lepa stvar doživeti pola veka braka u zdravlju i sreći – kažu Nedeljkovići koji imaju troje dece i petoro unučadi.

Dragan i Radunka Maksimović kažu da su svesni da je biološki život otišao, ali zato im je sve ostalo predivno.

– Rađanje dece i njihovo formiranje je ostavilo najveći trag u našem braku. Uspeh je kada decu izvedete na put – rekli su Maksimovići.

Miroslav i Radula Lazić

Miroslav i Radula Lazić iz Medveđe kod Trstenika kažu da su iznenađeni ovakvim činom rukovodstva opštine, jer se po prvi put ovakav jubilej proslavlja u njhovom gradu. Vidno raspoloženi, prisetili su se kako su se upoznali pre više od pedeset godina.

– Upoznali smo se na saboru u obližnjem Grabovcu kod Topoljaka. Inače, moram da vam kažem da sam je od ovaca ukrao – kroz osmeh priča Miroslav.

Prema rečima Aleksandra Ćirića, predsednika opštine, ovakav događaj je veoma bitan za Trstenik, jer je ovaj grad izgubio 15 odsto stanovništva između poslednja dva popisa.

– Zato smo i odlučili da od ove godine, i to u vreme kada slavimo “Dane Morave”, pa svake naredne, proslavljamo jedan ovako značajan jubilej. On trreba da bude neka vrsta podstreka mladim bračnim parovima i generacijama koje dolaze – rekao je Ćirić.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.