Testera drvoseči rebra pretvorila u „piljevinu“

0

Hrabrom drvoseči Svetislavu Đukiću, kojeg je isekla motorna testera, i koji je sa otvorenim grudnim košem išao sam kroz šumu po pomoć, mač je delove rebara bukvalno pretvorio u strugotinu. I pored svih tih povreda uspeo je dođe do ambulante u Ušću, a onda i kraljevačku bolnicu.

Njegova hospitalizacija bila je tek početak spašavanja života. Jer, testera je povredila deo srca, a takve operacije su se tek nekoliko puta obavile u bolnici u Kraljevu. Hirurg Goran Kamidžorac, vođa tima koji je operisao Svetislava Đukića, kaže za „Srbija video“ da je reč o operaciji koja se radi samo u hitnim slučajevima. Prema njegovim rečima, samo zahvaljujući dobroj asistenciji tima u kojem je bilo dvadesetak kolega, operacija je izgledala mnogo jednostavnije.

– Reč je o velikoj povredi sa otvorenom ranom dužine od 20 do 30 centimetara. Problem je bio jer su njegova rebra bila pretvorena u „piljevinu“. Nedostajalo je dosta okrajaka rebara. Grudni koš je bio pun krvi, zemlje i trave, i ostalih ostataka od najverovatnije četinarske šume. Srce mu je bilo povređeno i krvarilo je niz mišić. Jedno plućno krilo je kolabiralo, i disao je samo drugim – priča Kamidžorac.

Ovaj hirurg kaže da je on bio vođa tima jer je bio nastariji i najiskusniji  u trenutku kada je načelnik hirurgije oformio tim. A tim je prema njegovim rečima sastavljen za 30 sekundi.

– U poslednjih dvadeset godina ovo je bila treća operacija povrede srca koja je urađena u kraljevačkoj bolnici. Mlade kolege su mi puno pomogle, anestezija je besprekorno funkcionisala. Pacijent nije mogao da bude transportovan i mi smo ušli u salu da ga operišemo. Složile su se kockice i spasen je život – kazao je Goran Kamidžorac.

Svetislav koji se i dalje na nalazi na Intenzivnoj nezi, ali nije priključen na aparate, ispričao je lekarima da je i pored toga što ga je testera isekla u dužini od dvadesetak centimetara, i presekla plućnu i srčanu maramicu, i deo srčanog mišića, i što su se kroz rasekotinu videli ostali unutrašnji organi, uspeo da uzme majicu i da je veže oko rane, i krene niz šumu po pomoć.

– U trenutku dok ga sam sekao, bio sam u gumenjacima i zbog njih sam se okliznuo. Osetio sam kako me testera seče po grudima. Jednom rukom sam držao stablo, a testera koja mi je bila u drugoj ruci se dva puta navraćala i sekla me. Tek posle toga sam uspeo da je odbacim – ispričao drvoseča.

Zvonimir Veselinović, načelnik hirurgije kaže da iza svakog uspeha stoji timski rad, i da mu je zadovoljstvo što vodi jedan ovakav tim, kakav je u kraljevačkoj bolnici.

– Dugi niz godina unazad se razmišljalo o njegovom formiranju. Proizvod toga je uspeh ove operacije. Bili smo pioniri, treća ustanova u Srbiji koja je uradila laparoskopsku operaciju žučne kese. Dve godine unazad rutinski, laparoskopski radimo i operacije raka debelog creva, ali i trbušnih i žučnih kila, i brojne druge intervencije – kaže Veselinović.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.