Pejaković: Scenario o Tomi Zdravkoviću bilo teško napisati

0

„Postoji puno anegdota o Tomi, ali mislim da film ne treba da bude takav, anegdotski. Ne znam kada će početi snimanje, niti ko će glumiti Tomu Zdravkovića. Ali bilo mi je zadovoljstvo i čast da pišem o njemu“, kaže Nikola Kolja Pejaković, po čijem scenariju će se snimati film.

Dragan Bjelogrlić priprema film o Tomi Zdravkoviću, a scenarista Nikola Kolja Pejaković koji ovih dana boravi u Vrnjačkoj Banji na Festivalu filmskog scenarija, kaže da se dve godine pripremao za taj poduhvat.

– Razgovarao sam sa puno ljudi i vrlo je teško bilo naći ugao, odnosno kako prići tom čoveku. Prvenstveno zbog toga jer ga mnogi ustvari svojataju, misleći da su bili najbolji prijatelji i da su dobro poznavali. S druge strane, Toma Zdravković je legenda, i ne postoji niko ko mu je sličan u tzv. narodnjačkoj kulturi. Pesma „Šta je to u meni“ u kojoj on govori o nekim duhovnim temama i nekom njegovom pogledu na svet, jako mi je bila značajna. Tomina supruga mi je rekla da je u njoj bio najdublji prema sebi i okolini. Moj posao je praktično završen, i sada sve ostaje na producentima i režiserima – rekao je Pejaković.

Pejaković kaže da ne zna koliko je scenarija napisao ali i prepravio, jer zna da radi i kao neki tzv. „skript doktor“ ili kako je objasnio, da ukaže gde „curi“, kada ga konsultuju da pogleda neki scenario.

– Nisam ih brojao. Moram da priznam i ako to može da zvuči kao fraza, ali „Kosti“ koje sada pišem i koje su nastavak serije „Meso“, a u pitanju je drugi deo trilogije o Banjaluci, nekako su mi najdraže. Priča, odnosno fabula je drugačija od „Mesa“ i pojavljuju se drugi likovi. Tako, recimo i za poslednji album koji sam snimio sa svojim bendom mislim da je najbolji. Ne mogu da ne pomenem i „Vratiće se rode“ i „Lepa sela, lepo gore“, ali to su neke lepe priče koje su bile značajne za karijeru – kaže Nikola.

Za Pejakovića je muzika nešto posebno. I ne krije da bi voleo da se bavi samo njom.

– Ja sam u muzici sam sa sobom. Ono što napišem i napravim, to onda i pokažem. Kolege iz benda su strašni muzičari i velika mi je čast što sam sa njima. Uživam svirajući sa njima – priča Kolja.

On kaže da voli narodnu muziku i otkrio nam je da je njegov veliki hit „Haljinica boje lila“ nastala kao „parodični rege“.

– Kad se ukazao refren, shvatio sam da je mnogo ozbiljniji nego što je zamišljeno. I uozbiljo sam je. Tako je pesma dobila svoj život. U početku nisam želeo da se zna da sam je ja napisao, ali kasnije sam morao da otkrijem da je pesma moje delo. Pesma će ostati, a nas neće biti. Kao autori, ne možemo više od toga da tražimo – objasnio je Kolja.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.