Premijerom serije „Koreni“, otvoren 42. Festival filmskog scenarija

0

Festival filmskog scenarija (FFS) koji se preko četiri decenije održava u Vrnjačkoj Banji, otvoren je u ponedeljak uveče projekcijom dve epizode nove serije „Koreni“ scenariste Đorđa Milosavljevića, a u režiji Ivana Živkovića. Van konkurencije za nagrade biće prikazane i dve prve epizode serija „Senke nad Balkanom“, po scenariju Danice Pajović, Dragana Bjelogrlića, Vladimira Kecmanovića i Dejana Stojiljkovića, a u režiji Dragana Bjelogrlića.

Marko Živić, Umetnički direktor FFS rekao je da se festival gradi i da će se u narednom period raditi na tome da ga posete i gosti iz regiona.

– Očekujemo veću podršku ministarstva kulture, jer da bi ste nešto veće sagradili, morate da imate i podršku države. Mislim da je scenario baza, a da smo mi glumci rezultat toga. Sledeća godina je jedna od važnijih za ovaj festival – rekao je Živić.

On je rekao da je u planu i da se organizuje konkurs za scenarije, kako bi se udružili mladi scenaristi, kao što je to slučaj svuda u svetu.

– Nismo uspeli ove godine iako smo probali, ali se nadam da ćemo sledeće imati takav konkurs. Publika u Srbiji mora da shvate ko su scenaristi, I uspećemo u tome – kazao je Umetnički direktor FFS.

Puna Letnja pozornica u Vrnjačkoj Banji

U glavnom takmičarskom programu Festivala koji će trajati do 17. avgusta, nalazi se 10 ostvarenja. U konkurenciji za nagrade su i „Grande Punto“ scenariste i reditelja Vanje Hovana, „O bubicama i herojima“ scenariste Nikole Pejakovića, Dimitrija Vojnova i Petra Pašića, u režiji Petra Pašića, „Horizonti“ scenariste i reditelja Svetislava Dragomirovića, „Meso“ scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Saše Hajdukovića, „Nigde“ scenariste i reditelja Predraga Velinovića, „Izgrednici“ scenarista Đorđa Milosavljevića i Milana Konjevića i reditelja Dejana Zečevića, „Prokleti pas“ scenariste i reditelja Dragana Pešikana, „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića i „Patuljci sa naslovnih strana“ scenariste i reditelja Milorada Milinkovića.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.