Padne li još jedna jača kiša, plivaćemo u dnevnim sobama!

0

Stanovnici nekoliko kraljevačkih naselja, kojima su dvorišta i okućnice poplavljene, ogorčeni su i uplašeni od nadolazećih kiša, jer su odvodni kanali prepuni vode, koja više nema gde da otiče. Meštani Jovca kažu, da ukoliko bi pala još jedna velika kiša, kao u ponedeljak, sve kuće u ovom naselju bi bile poplavljene.

– U ponedeljak je bujica ušla u moje dvorište. Napunila ga i stigla do pomoćnog objekta. Da nisu rođaci došli sa džakovima sa peskom koje smo postavljali, voda bi ušla i u kuću. Dvorište je puno vode, i još 3-4 centimetra nedostaje da uđe u kuću. Odvodni kanali su napravili problem, a verujemo da to sve dolazi od vojnog kruga koji se nalazi u blizini. Niko ništa ne čini da se to uredi, i samo molimo Boga da ne padne veća kiša – kaže Saša Banković iz Jovca.

Kristina Cvetić kaže da se oseća vlaga koja izlazi iz dvorišta, i da se plaše da je zidovi kuće ne povuku kroz natopljenu zemlju.

– Nije mi svejedno kada vidim oblake kako se gomilaju. Još jedna veća kiša, i plivaću u dnevnoj sobi – ispričala je Kristina.

Građani koji su se snašli, ispumpavali su vodu celu noć, jer nove padavine mogu da počnu svakog trenutka, a onda neće biti vremena da se spreči novo prodiranje vode, koja je kao bujica tekla niz magistralni put Kraljevo – Goč, koji je u jednom delu bio u kraćem prekidu. I deo naselja Ribnica je bio poplavljen. I u njemu se konstantno ispumpavala voda.

Zbog efikasnije sanacije posledica nevremena koje je praćeno obilnim padavinama u ponedeljak zahvatilo kraljevački kraj, na predlog Gradskog štaba, u delu teritorije grada Kraljeva proglašena je vanredna situacija. Ova odluka odnosi se na Jovac, Beranovac, Kamenicu, Ribnicu, Kovače, Vrbu, Šumarice, Metikoše, Žiču, Gokčanicu, Dragosinjce, Kovanluk, Lazac, Vitanovac, Bogutovac, Roćeviće kao i sela studeničkog, ušćanskog i rudnjanskog kraja.

– Voda se povukla iz dvorišta, na par lokacija vatrogasne ekipe ispumpavaju vodu, ali su bujični potoci napravili veliku štetu – kaže Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Raškog okruga.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.