Štrajk lekara i medicinskog osoblja u kraljevačkoj bolnici (video)

0

Sindikat lekara, farmaceuta i medicinskih sestara i tehničara u Opštoj bolnici „Studenica“ iz Kraljeva, organizovali su danas štrajk ispred Hirurškog bloka bolnice. Sa protesta na kojem se okupilo oko stotinak zaposlenih, upućen je zahtev rukovodstvu kraljevačke bolnice da poboljšaju uslove rada. Prema rečima štrajkačkog odbora, medicinsko osoblje radi na neispravnim aparatima, u nebezbednim uslovima, nemaju pojedinačne kolektivne ugovore, međuljudski odnosi su narušeni i radi se po dokumentima koji su doneti nezakonito.

Rade Panić, predsednik štrajkačkog odbora rekao je da u bolnici mnogo toga nije u redu, i da je to bio razlog okupljanja. Jer, osoblje ne želi da ih menadžment bolnice preopterećuje poslovima, zato što je 20 do 30 odsto posla preko norme, nemoguće u trenutnim uslovima.

– Pokušavaju da nedostatak od 15 odsto zdravstvenih radnika, lekara i sestara sakriju tako što nam produžavaju radno vreme, iako uslovi za rad nisu adekvatni, da bi se to radno vreme produžilo. Preko toga smo opterećeni velikim brojem sati dežurstava, koje posle predstavljaju u našim zaradama kao da je to redovna plata. Osnovna plata lekara specijaliste je 78.000 dinara, a 26.000 dinara bi trebala da bude osnovica. Neko se u socijalno-ekonomskom savetu dosetio da tu osnovicu smanji na 18.000. Tako da nam svakog meseca uzimaju 8.500 dinara – rekao je Panić, koji u bolnici radi kao anesteziolog.

Panić kaže da je veliki problem što je 35 pacijenata moguće pregledati dnevno u ambulanti, a da se zakazuje po 70 pacijenata, ili po dva u istom termin. Prema njegovim rečima, tako nije moguće svima uraditi kvalitetne preglede.

Direktor bolnice Zoran Mrvić, rekao nam je u telefonskom razgovoru da će narednih dana održati konferenciju za štampu na kojoj će se obratiti javnosti i dati odgovore na pitanja koja je postavio štrajkaćki odbor.

Štrajk je nastavak nezadovoljstva osoblja bolnice u Kraljevu. Kako smo već pisali u nekoliko navrata, u februaru ove godine došlo je do sukoba između anesteziologa i menadžmenta bolnice, kada su oni odbili dva sata da uđu u operacionu salu, jer aparati za anesteziju nisu imali kartice koje garantuju njihovu ispravnost.

Izvor: Srbija video

Share.

Comments are closed.