Srbija ima savremeno naoružanje i opremu za rešavanje talačkih kriza (video)

0

Na vežbi „Zajednički udar 2018“, održanoj na Atletskom stadionu u Kraljevu, prikazana je udružena vežba vojske i policije u slučajevima talačkih kriza. Vežba je pokazala kako specijalno obučene snage, uz pomoć savremenog naoružanja, oklopnih vozila i helikoptera, mogu da spreče eventualne terorističke napade.

Na vežbi je učestvovalo oko 2.500 pripadnika SAJ, Vojne policije, Specijalne jedinice „Kobre“, snage Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane, zajedno sa pripadnicima Žandarmerije, Helikopterske jedinice, Policijske brigade i Interventne jedinice policije.

Nekoliko hiljada posetilaca, na obalama Ibra, gde se održavala vežba, kažu da su zadovoljni opremljenošću i obučenošću, specijalnih jedinica. Zanimljivo je da smo primetili i dosta dece, koja su sa roditeljima došla da posmatraju ovu vežbu, jer nikada ništa slično nije održano u Kraljevu. Najteži i najatraktivniji deo vežbe bilo je hapšenje terorista u napuštenoj kući, kada je došlo do razmene vatre sa snagama bezbednosti.  Akcija je izvedna pomoću samohodnog borbenog vozila „Milica“, a ljudima na terenu, pružali su pomoć kolege u helikopterima.

– Najviše mi se svidelo kada su se vojnici spuštali iz helikoptera niz konopce. I primetio sam da neverovatno brzo voze oklopna vozila – kazao nam je Stefan (12) iz Kraljeva.

Jedna od atraktivnih delova vežbe bila je kada su uhapšeni teroristi koji su oteli autobus pun putnika. U zamišljenoj situaciji, autobus je zaustavljen pomoću dva borbeno-oklopna vozila u trenutku kada je napuštao grad. Pripadnici vojske i policije su potom razneli staklo na autobusu, upali u njega i spasili putnike.

– Hobi mi je vojno naoružanje, ali retko kada imam priliku da to vidim u Kraljevu. Pratim vesti o tome šta se sve od naoružanja pojavljuje, ali do sada nisam ništa slično gledao uživo. Poprilično su uvežbani. Nadam se da nikada neće morati da učestvuju o ovakvim stvarnim akcijama – kaže Milan Pešić iz Kraljeva.

Helikopterske jedinice ostavile su definitivno najjači utisak na prisutne, jer su mogli da vide kojom brzinom mogu da slete i polete iz kritičnih i opasnih situacija.

– Svideo mi se film koji je snimljen na Trgu srpskih ratnika, u kojem je pokazano kako se rešava talačka kriza. Iako ne verujem da je Srbija na mapi i meti terorističkih organizacija, dobro je znati da imamo obučene jedinice za to – kazala nam je Milica Jovanović.

Predsednik Aleksandar Vučić, koji je zajedno sa državnim vrhom Srbije prisustvovao vežbi rekao je da Vojska Srbije uskoro dobija devet Erbasovih helikoptera H145, i sedam borbenih helikoptera iz Rusije, tri MI 117 i četiri MI 35. Vučić je naglasio da će Vojska Srbije do kraja kraja godine, imati četrnaest lovaca četvrte generacije.

– Pre samo nekoliko godina, ništa od toga nismo imali, i mislim da to samo pokazuje ogromnu razliku pre svega u finansijskoj stabilnosti zemlje – rekao je Vučić.

Izvor: Srbija video

 

Share.

Comments are closed.